DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

May 19th 2021, 03:37

Zalet

Tematów: 28
... Zawsze byłem przekonany, że „sable” oznacza coś innego, teraz to ma więcej sensu xDD

Dzięki za pomoc c:
May 19th 2021, 08:07

Salty

Tematów: 0
Chyba jednak całe studia żyłam w błędzie xd
Sable to taki za czarnymi końcówkami, a jako czarny(względnie ciemno brązowy) w innym kontekście niż zoologia.

Sory, chyba jednak jestem ciapa.

Jun 14th 2021, 15:19

Sky

Czy ktoś wie czy umaszczenie "płaszczowe czarno - rude" to to samo co ten tricolor u beagli?
Jun 14th 2021, 15:51

Harper

Tematów: 18
Z tego co wyczytałam - zależy. Może być w postaci dwukoloru (na doggi jako dwukolorowy), bicoloru (tri color biało-kolorowy, bądź oba kolory takie same - oba warianty "tri"), pręgowany z białym, ale w formie tri coloru nic nie znalazłam. Porównaj zdjęcia do ułożenia kolorów obu tri, będzie najprościej
Jun 26th 2021, 08:49

Sky

Dobra, znowu potrzebuje pomocy :D

Jeśli we wzorcu jest dopuszczalny dla rasy wzrost 57-60 cm a pisze, że dla suk trochę mniej to to "trochę mniej" to ile cm?
I czy w ogóle można by było stworzyć wtedy rasę o tym nieokreślonym wzroście który wzorzec przewiduje dla suczek?
Jun 26th 2021, 09:02

Szczypiorek

Zazwyczaj wzorce powinny podawać wzrost suk w cm a nie "trochę mniej", bo to już odczucie subiektywne. Nie wiadomo, czy chodzi o 1 cm czy 5, więc moim zdaniem powinno się dostosować do wzrostu podanego w widełkach
Jul 14th 2021, 14:04

Szczypiorek

Wzorzec FCI ma przewagę nad innymi, więc nic by wzorzec AKC nie zmieniał. Moim zdaniem określenie "czerwony" już wyklucza rudy, zwłaszcza, że jeszcze jest dodane wtrącenie o mahoniu.
Jul 18th 2021, 15:26

LovePchelcia

Cześć . Jestem ciekawa czy do gry dla huskych syberyjskich weszła by maść biały wilczy z rudym? jeśli dobrze mówię maść to mogłaby wejść ? patrzałam w gogle to były tam biało rude husky
Jul 18th 2021, 15:27

Fif

Takowe są w grze.
Jul 18th 2021, 18:57

LovePchelcia

Oj nie patrzyłam . Dziękuję bardzo

Wierszyki dla dzieci