DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny
HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post
Apr 18th 2021, 11:30 | |
SkyTematów: 0Postów: 0 |
Mam pytanie jeśli we wzorcu jest wzrost "57 cm - 60 cm dla psów, a troszkę mniej dla suk" to jaka byłaby dolna granica wielkości? I co za tym idzie minimalny wzrost w grze? |
May 5th 2021, 16:17 | |
Mam problem z ustaleniem wzorca do rasy którą widać na zdjęciach wyżej Myślałam na razie o czymś takim: Budowa: mała masywna (inna nie będzie bo są za niskie) Uszy: wiszące trójkątne lub półstojące (?) Ogon: skrócony Sierść: szorstka/krótka (wzorzec dopuszcza obie) Kufa: ? Nie mam pojęcia co z kufą, bo z jednej strony jest dość długa, ale rasa ogólnie z wyglądu przypomina teriery niemieckie. Uszy z tego co widziałam są różne więc tu też nie wiem. |
May 5th 2021, 16:54 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
A co mówi wzorzec rasy o tych cechach? |
May 5th 2021, 17:22 | |
O kufie nie ma nic sensownego, natomiast o uszach (po przetłumaczeniu, bo nie ma wzorca ani po angielsku ani po polsku): "W kształcie litery V, zwisające prosto u nasady, nie osadzone zbyt nisko. Krawędź ucha blisko głowy. Dopasowana rozmiarem do głowy. Z podekscytowaniem i uwagą skierowane lekko do przodu. Krawędź czaszki i uszu powinny tworzyć linię." |
May 5th 2021, 19:33 | |
SaltyTematów: 0Postów: 0 |
Raczej dałabym tutaj półstojące. |
May 9th 2021, 13:31 | |
TepmiTematów: 0Postów: 0 |
Czy ktoś się orientuje w maściach husky? Czy w realu występują poniższe maści? Byłyby zdjęcia? Wyhodowałam przez przypadek takie piesko, jeśliby było warto to mogłabym doczyścić sama lub z kimś chętnym i zgłosić. Ale nie ogarniam zdjęć i zgłoszeń. Według wzorca mogłyby być te maści, ale zdjęcia... EDIT: Jednak nie będę ich klikać. Nieaktualne. |
May 9th 2021, 16:48 | |
No zdjęcia w obu przy to chyba największy problem :/ O tych podpalanych na biszkoptowo sama jakiś czas temu myślałam, ale poddałam się przy próbie znalezienia czegokolwiek co mogłoby się nadawać do zgłoszenia (próbowałam nawet "zmienić" je na bece ale też nic). Myślę, że warto byłoby spróbować je wyczyścić i zgłosić, ale musiała byś znaleźć kogoś kto potrafiłby znaleźć do nich fotki ^^ |
May 10th 2021, 11:37 | |
Związek Kynologiczny w Polsce podaje wzorzec w języku polskim, więc skąd nagle ten angielski xD Bo rozmawiamy o australijskim silky terrierze? Czy czymś innym? Wzorzec po polsku: http://www.zkwp.pl/main.polish/zg/wzorce/236.pdf "kufa jest nieco krótsza od mózgoczaszki", "Stop: Wyraźny ale nie przesadny", "Wargi cienkie, ściśle przylegające" "Uszy małe, w kształcie litery „V”. Małżowina winna być cienka. Są osadzone na szczycie czaszki, wyprostowane, nie obrośnięte długą sierścią. " |
May 10th 2021, 13:50 | |
Są australian silky teriery i teriery australijskie, to osobne rasy a do tych drugich wzorca po polsku raczej nie ma. A co do kufy i uszu to myślę, że podane przez ciebie by najbardziej pasowały. Po za tym mam jeszcze pytanko, jeśli we wzorcu pisze o jakiejś maści "bardzo niepożądana" to w dalszym ciągu kwalifikuje się to tylko jako niepożądana, a nie wręcz jako wada? |
May 13th 2021, 12:56 | |
Mam takie pytanko. Jeśli wzorzec podaje, że jakieś umaszczenie jest niepożądane, oznacza to, że nie zostanie ono przyjęte przez ekipę sprawdzającą czy jak? |