DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny
HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post
May 13th 2021, 13:00 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
Zasady zgłaszania nowej maści (https://www.doggi-game.pl/forum/topics/view/44632) -> punkt 8. |
May 13th 2021, 13:03 | |
TepmiTematów: 0Postów: 0 |
Czyli musi być zapis, że nie może być dyskwalifikowana... Bo patrzę na wzorzec wyżła węgierskiego szorstkowłosego a pewna hodowla zapowiada prace nad maścią biszkoptową, i mnie to zastanowiło |
May 13th 2021, 13:20 | |
Jeżeli maść jest jedynie niepożądana, ale występuje u rasy, jest wystawiana, a jej przedstawiciele rozmnażani, to myślę, że jeśli to udowodnią, to maść ma szansę przejść. Chyba, że w wadach jest wypisane, że taka i taka maść jest wadą. |
May 13th 2021, 13:24 | |
W wadach dyskwalifikujących na temat umaszczenia jest tak: "Ciemnobrązowy lub bladożółty kolor. Różnokolorowe, niejednolite umaszczenie. Biała łata na klatce piersiowej o średnicy większej niż 5 cm" |
May 14th 2021, 21:50 | |
Na tułowiu może pieprz i sól, ale głowa i łapy już nie. Pierwszy pies ma czarną dużą łatę na uchu, drugi pies to samo, plus podpalanie. |
May 14th 2021, 22:15 | |
luna999Tematów: 145Postów: 410 |
magg - Australian cattle dog nie da się stworzyć o maść, ale te drugie to może by się dało Australian stumpy tail cattle dog, maść jest bardziej przesiana coś bardziej podobnego co u tych drugich tylko bez podpalenia, ale nie wiem czy by przeszła maść pieprz i sól, może tak a może nie, możesz spróbować co to szkodzi. A i ogonek krótki ;) Bo na pierwszym zdjęciu jest Australian stumpy tail cattle dog, a na drugim zdjęciu jest Australian cattle dog to dwie odmienne rasy ;) |
May 15th 2021, 12:18 | |
SkyTematów: 0Postów: 0 |
Oba miałyby jakieś małe szanse na przejście, ale maść jak już to tylko deresz. No ale niestety znaleźć zdjęcia psów tych ras z łatami na tułowiu to trochę problem (trochę duży problem :p ) |
May 18th 2021, 14:55 | |
ZaletTematów: 28Postów: 569 |
Cytat ze wzorca: „ Color: Solid. The red color range is preferred (solid red, cognac, light red, wheaten, golden, fawn). Cream. Clear, intense and even colors are preferred. There can be a darker-colored mask on the muzzle. No preference should be given between the specimen with and without mask when judging in the show ring. Dark hairs may be present on the tail. The presence of single hairs lighter or darker than the main color on the body is permissible but not sought after. The sable color when the ends of the outer coat have some darker shading is allowed but not encouraged. Young dogs until the age of 1.5 years may have more darker hairs than adults. The pigmentation of hair may be darker closer to the roots. Bicolor: Red-and-white and white-and-red colors of coat. White spotting on predominant red ground color may be of different shape and size. Red in bicolored dogs corresponds to the colors described above in the solid range of colors. Red color is preferred in the areas of eyes and ears.” Wady dyskwalifikujące: „Coat colors not described in the standard” I mimo, że to jest takie rozwinięte, to nie potrafię dobrze zrozumieć jakie maści można wprowadzić XD Myślałem, że tylko biszko/ złote/ rude jednolite, bi, dwu i maski, ale przeglądając strony hodowli i wystawy widzę psy całkiem czarne, czarne bi, białe, czekoladowe, znakowe, czapraki/ siodła i jestem trochę zagubiony, help |
May 18th 2021, 22:44 | |
SaltyTematów: 0Postów: 0 |
czerń jest dopuszczalna ale nie porządana :P Sable to czarny właśnie The sable color when the ends of the outer coat have some darker shading is allowed but not encouraged. Young dogs until the age of 1.5 years may have more darker hairs than adults. The pigmentation of hair may be darker closer to the roots. Może akurat trafiłeś na zdjęcia młodszych psów, albo starszego, który zaliczał się do powyższych zdań i miał zwyczajnie cały włos czarny. |
May 18th 2021, 22:51 | |
Odniosę się tylko do tego fragmentu o maściach niepożądanych. Może jest tak, że mimo zapisu o niepożądanej maści, mimo wszystko psy takie nie są dyskwalifikowane z wystaw czy hodowli. W takiej sytuacji myślę, że dałoby się wprowadzić taką maść, jeśli poprzeć ją dowodami w postaci zdjęć psów z wystaw/hodowli. Zgodnie z tym, co jest w zasadach zgłaszania maści:
istnieje szansa, że taka maść może się w grze pojawić. |