DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny
HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post
Jul 24th 2021, 21:24 | |
psinkaTematów: 0Postów: 0 |
Cześć. Czy do gry możena wprowadzić rasę cavalier king charles spaniel? |
Jul 24th 2021, 21:45 | |
AmityvillTematów: 0Postów: 0 |
Niestety brak możliwości. Po prostu nie ma do nich uszu. |
Jul 26th 2021, 20:04 | |
SkyTematów: 0Postów: 0 |
Mógłby mi ktoś bardziej ode mnie ogarnięty powiedzieć co o tym sądzi? Bo ogólnie chciałam stworzyć maść do pewnej rasy. Według standardów FCI rasa występuje w czterech rozmiarach i wszystkie są traktowane jako osobne rasy (ale zagadka, i tak się pewnie większość osób domyśla o które psy mi chodzi :p). AKC za to uznaje tylko 3 rozmiary tej rasy. Jedyne zdjęcia tej maści znalazłam na stronach hodowli AKC i mam teraz problem, bo tamte psy są albo uznawane jako największa odmiana tej rasy, albo ta środkowa i nie ma tam tej pomiędzy nimi którą uznaje FCI i do której miała być ta maść :> Co w takim wypadku? Musiałabym znaleźć koniecznie zdjęcia psów z rodowodem FCI czy ekipa sprawdzająca byłaby w stanie uznać fotki tamtych dwóch odmian zamiast tej właściwej? |
Aug 29th 2021, 10:40 | |
ShirooTematów: 0Postów: 0 |
Cześć, czy byłby ktoś w stanie zweryfikować mi ten wzorzec? budowa: masywna -"TUŁÓW : Mocny, dobrze rozwinięty, lekko prostokątny." kufa: średnia z faflami -tu opierałam się tylko na zdjęciach uszy: wiszące trójkątne ogon: długi szablasty sierść: puchata maść: wilczy biszkoptowy z czarnym -"MAŚĆ : Jasno płowa z czarnym (lub wilczastym) nalotem w różnych odcieniach, zwykle jaśniejsza na spodnich częściach ciała. Białe znaczenia nie powinny być zbyt rozległe." Pogrubione są te cechy, co do których najbardziej się waham. Rasa to owczarek rumuński carpatin, niżej wrzucam zdjęcia i wycinek wzorca fci; Link do wzorca: http://www.zkwp.pl/main.polish/zg/wzorce/350.pdf |
Aug 29th 2021, 12:18 | |
SzczypiorekTematów: 0Postów: 0 |
Żadne ze zdjęć nie przedstawia wilczego biszkoptowego z czarnym. Nawet to drugie, bo pies posiada maskę. |
Aug 29th 2021, 22:03 | |
Kurczę, w sumie to chyba tak. A jaką maść ty byś dała? |
Aug 29th 2021, 22:32 | |
SzczypiorekTematów: 0Postów: 0 |
Najpierw to poszukałabym zdjęć z wystaw i na nich wnioskowała maść w ogóle |
Aug 30th 2021, 18:46 | |
Popatrzyłam na ich zdjęcia na stronie na fb,i doszłam do wniosku, że Dante na czacie miała rację i nie ma do nich idealnej maści :// Also, rasa jest wpisana do listy ras do ponownego wyhodowania, więc wydaje mi się że pod jakąś postacią da się je wyhodować, twoim zdaniem przeszłaby taka maść jaka była kiedyś, wilcza z białym? Linczek do strony, jest sporo zdjęć z wystaw, https://www.facebook.com/Romanian-Carpathian-Shepherd-Dog-269626029720252/ No i się jeszcze upewnię, czy reszta wzorca jest okej? |
Aug 30th 2021, 20:13 | |
mysiaTematów: 0Postów: 0 |
Ja to bym poleciła spróbować zrobić maść do rasy ogólnodostępnej, która byłaby raczej pewniakiem, a nie tłuc się z rasą, która może w ogóle nie wejść. Nie wiadomo, czy ta obecna Ekipa by je przepuściła. |
Aug 30th 2021, 22:01 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
Rasa wisi w spisie niemal od początku jego stworzenia, gdy konto twórcy zostało usunięte. Jak mówiłam na czacie, ta rasa weszła do gry dawno, bardzo dawno temu. Za czasów innej Ekipy do sprawdzania ras i gdy genetyka była na innym poziomie rozwoju niż teraz. W tamtych latach inaczej były rozpatrywane zgłoszenia nowych ras, nie zawsze też prawidłowo (jak wychodziło później). Gdyby nie było takiego problemu z maściami, rasa już dawno byłaby w grze (razem z Poitevinami, swoją drogą - ten sam przypadek). |