DoGGi > Gra Doggi > Waszym zdaniem...

Tworzenie NOWYCH ras- propozycje i hodowla cz. II

Feb 25th 2017, 20:27

Clarie

Tematów: 112
Tworzyłyśmy ten regulamin odnośnie waszych uwag. wszystkie się pod nim podpisujemy. Z Adminem jesteśmy w kontakcie.
Feb 25th 2017, 20:32

Marti

Tematów: 0
"6.Wysyłamy minimum 3 zdjęcia danej maści."
Strzał w kolano. Ledwo przyjęto mi rude dwukolorowe lappy z jednym zdjęciem i teraz kolejne nie, bo tylko jedno? To akurat jest ciężkie przy rasach, które nie mają jasno określonych umaszczeń jak np. dobermany czy berneńskie psy pasterskie. Gdy rasa ma we wzorcu wzmiankę, iż mogą być każde kolory to jedne umaszczenia będą popularniejsze, a inne mniej znane lub fotografowane. Czasami bardzo ciężko jest znaleźć chociaż drugie zdjęcie.
Feb 25th 2017, 20:36

nat

Tematów: 26
Cytat Dustrasha
3.Nowa maść musi mieć wzrost mieszczący się w określonym przedziale danej rasy*.

Można prosić o sprecyzowanie tego przedziału? Gwiazdka jest, ale rozwinięcia, z tego co widzę, niet :c
Feb 25th 2017, 20:37

Konto usunięte

Punkt 6, który przytoczyła już Marti jest niepotrzebny i bardzo utrudnia zgłaszanie. Wyrzuciłabym go. Do tego zdjęcia rasy zgłaszanej z wystawy musi być akurat maści zgłaszanej? Bo wiadomo, jedne maści są bardziej rzadkie i mało ich na wystawach, ciężko więc będzie.

Co do wzrostu to sami wiecie, że jest on niedopracowany i skacze to w górę to w dół więc po kij jest w regulaminie?

Ja ras bym nie wycofała. Zaraz byłyby żale i pretensje ,,skoro moją rasę wycofano to JEJ też bo...''. Jest już uchwalone, przyjęte. Prawo nie działa wstecz :P
Feb 25th 2017, 20:40

Naylea

Tematów: 1
Według mnie regulamin jest bardzo dobry, ale i tak wszystko wyjdzie w praktyce.
Co było to się nie odstanie, ja jestem za pozostawieniem ras/maści. Gracze się mimo wszystko napracowali.
Tylko, aby teraz nie było już żadnych dziwnych tworów, typu psy ze stowarzyszeń, czy w ogóle niewyglądające jak dana rasa.
Feb 25th 2017, 20:40

Clarie

A już już.
Informacje zawarte we wzorcu rasy+ 10 cm doggi +/- 3 cm błędu. Na tym to będzie polegać. Bo patrząc na obecną sytuacje borderów... nie jest za fajnie gdy bc jest większy od ONka
Feb 25th 2017, 20:47

Konto usunięte

Da, BC mają pokaźny wzrost, nie powiem. Co z cziłami? Mają błąd, zgłaszanie 50 cm (+/- 3) nadal będzie akceptowane?

Najgorsze jest to, że wzrost bardziej woli skakać w górę niż w dół. Kryłam BC te wysokie z niskimi i jak na złość same wzrosty z górnej półki wychodziły :P
Feb 25th 2017, 20:49

Clarie

Cziłki to niestety błąd. Od nas nie zależy. Możesz je zgłaszać z takim wzrostem
Feb 25th 2017, 20:50

Konto usunięte

Ok. Pytałam admina czy zmieni im wzrost, niestety jedyna opcja to odrasowić wszystkie maści i zgłosić ponownie (z poprawionym przez admina wzrostem). Dziękuję za takie coś, 50 maści bym musiała od nowa zgłaszać. Kij wie czemu na rasowych nie może zmniejszyć po prostu wzrostu... ;/
Feb 25th 2017, 20:53

Clarie

Regulamin zostaje przeredagowany na wasze życzenie:
1.Zgłaszamy psy tylko akceptowane przez oficjalne krajowe związki kynologiczne (typu ZKwP), światowe federacje kynologiczne (typu FCI, AKC, UKC). Również istnieje hierarchia ważności klubów. Na pierwszym miejscu jest organizacja światowa, później zaś krajowa.
2.Przy zgłoszeniu nowej rasy musi być zdjęcie z wystawy lub bench show.
3.Nowa maść musi mieć wzrost mieszczący się w określonym przedziale danej rasy*.
4.Na zdjęciach zgłaszanych nowych ras/ maści nie mogą znaleźć się szczeniaki, psy innej rasy niż zgłaszana i hybrydy.
5.Na zgłaszanych zdjęciach pies powinien być ustawiony w takiej pozycji aby był widoczny cały.
6.Wysyłamy minimum jedno zdjęcie nowej maści, im wiecej tym lepiej!
7.Wysyłamy co najmniej 5 zdjęć nowej rasy. W tym 1 psa w całej okazałości i minimum 3 danej maści.
8.Przy zgłaszaniu nowej maści, w zgłoszeniu należy umieścić cytat ze wzorca o realności i prawidłowości danej maści.
9.Sprawdzanie nowych ras zapowiadane jest z tygodniowym wyprzedzeniem, przez którąś z osób sprawdzających na forum lub na tablicy ogłoszeń.
10.Aby ułatwić prace sprawdzającym preferowane są wzorce ras po polsku i angielsku. Tyczy się tylko zgłaszania nowych ras/ maści.
11.Wszelkie zażalenia dotyczące przyjętych ras i maści prosimy kierować do osób sprawdzających na PW. Na prośbę pytającego możemy wyjaśnienie opublikować w odpowiednim temacie.

Wierszyki dla dzieci