DoGGi > Gra Doggi > Waszym zdaniem...

Tworzenie NOWYCH ras- propozycje i hodowla cz. II

Feb 25th 2017, 19:21

Konto usunięte

Tematów: 0
Cytat Azadi
Cytat Kikyo
Azadi, jeśli FCI ich nie akceptuje, to nie powinni Ci ich tutaj zaakceptować.

No tak... *westchnięcie* Trudno, najwyżej sobie je powoli poklikam bez większego zaangażowania, może za milion lat zgłoszę, zobaczymy. Chyba nie wszystkie rasy i maści na DoGGi były akceptowane przez FCI.

Z tego co się orientuję to jest tak:

-żeby rasa weszła na doggi to musi być akceptowana przez jakiś związek chociaż w jednym kraju + musi być wystawiana
-jeśli rasa akceptowana jest przez FCI to jeśli chodzi o nowe maści - trzeba trzymać się wzorca FCI

;)
Feb 25th 2017, 19:24

Questra

Tematów: 102
Cytat Naylea
Cytat DariaW
Kik jaka rasa ci nie pasuje? Podaj, opisz ją i powiedz co nie pasuje według ciebie. Nie chodzi o rasy z automatu. Podyskutujmy.

Tu w ogóle można na takie tematy dyskutować?

Ja miałabym parę pytań co do obecnych ras/maści, bo nie jestem znawcą wszystkich na świecie i chętnie poczytam kontrargumenty.
Nie chce, aby zaraz ktoś uważał, że szukam "dramy". Nie znam twórców ras czy maści i nie chodzi mi o ich krytykowanie, w końcu zostały zaakceptowane, więc więcej osób je oglądało. To tylko subiektywna ocena.
Niestety, sądzę że tylko narobiłabym sobie tu wrogów, bo ugodzę w czyjąś rasę/maść.

Albo dostałabyś po głowie od Mony, by takie sprawy załatwiać na privie :) Teraz już nic nie można, nawet podpytać o związki, akceptujące rasę/maść.

Cytat Zalet
Synek szysko zlamiu :///
Druga ohoho
Oja, ładnie, powodzonke :C

Sama jesteś lamą >:C

Cytat Sheltie01

Z tego co się orientuję to jest tak:

-żeby rasa weszła na doggi to musi być akceptowana przez jakiś związek chociaż w jednym kraju + musi być wystawiana
-jeśli rasa akceptowana jest przez FCI to jeśli chodzi o nowe maści - trzeba trzymać się wzorca FCI

;)

Niestety tak też NIE DO KOŃCA JEST xD
Była mowa o maści, która została zaakceptowana, chociaż według FCI jest wysoce niepożądana, ale UKC tak o niej nie mówi :P
Feb 25th 2017, 19:28

Naylea

Tematów: 1
To chyba powinno być jawne?
Skoro nie ujawnia się zgłoszeń, wyjaśnień na prośbę graczy na forum to coś tu jest nie w porządku.
Feb 25th 2017, 19:38

Konto usunięte

Gepard - tak było do czasu zaakceptowania tego czeko bullka ;P
Feb 25th 2017, 19:40

Jay

Tematów: 20
Cytat nat
Hm, no nie wiem... Kiedy pytałam o wzorzec dawno temu, sugerowano mi raczej parówkę niż szablę, a haczyk zupełnie odradzano. Jeśli spojrzy się na zdjęcia wystawowe to można znaleźć i takie, i takie, ale wydaje mi się, że przeważa "prostszy" ogon, a pod haczyk podchodzi w pewnym sensie ten łuk jak na szabli. Widziałam dziś na żywo pirenejkę i nie miała żadnego zawinięcia na końcu ogona.

Można znaleźć i takie i takie bo cecha pożądana nie jest obowiązkowa. Jednak mimo wszytko wydaje mi się że ppg z haczykiem mają 'to coś' i nie wyglądają jak podhalany.
Feb 25th 2017, 19:53

Sirocco

Tematów: 53
Cytat Gepard
Albo dostałabyś po głowie od Mony, by takie sprawy załatwiać na privie :)

Po głowie tak, ale odpowiedzi na priv już nie ;3
Feb 25th 2017, 20:00

Questra

Tematów: 102
Cytat Naylea
Skoro nie ujawnia się zgłoszeń, wyjaśnień na prośbę graczy na forum to coś tu jest nie w porządku.

Nie widziałaś co się działo w poprzedniej edycji? Jak ktoś zgłaszał swoje wątpliwości, już pal licho chamskie wytykanie komuś czegoś, tylko naprawdę uzasadnione wątpliwości, to było mówione, że prosze na priva iść bo tutaj nie będzie odpowiedzi.

Cytat Sirocco
Cytat Gepard

A, no to wesolutko. Byle spławić, byle przepchnąć swoją rasę i wszyscy szczęsliwi. Oh wait...
Feb 25th 2017, 20:06

nat

Tematów: 26
Cytat Jay
Cytat nat
Hm, no nie wiem... Kiedy pytałam o wzorzec dawno temu, sugerowano mi raczej parówkę niż szablę, a haczyk zupełnie odradzano. Jeśli spojrzy się na zdjęcia wystawowe to można znaleźć i takie, i takie, ale wydaje mi się, że przeważa "prostszy" ogon, a pod haczyk podchodzi w pewnym sensie ten łuk jak na szabli. Widziałam dziś na żywo pirenejkę i nie miała żadnego zawinięcia na końcu ogona.

Można znaleźć i takie i takie bo cecha pożądana nie jest obowiązkowa. Jednak mimo wszytko wydaje mi się że ppg z haczykiem mają 'to coś' i nie wyglądają jak podhalany.

Możliwe, i w sumie teraz już tak się zakręciłam, że nie wiem ku czemu bym się skłaniała. Ciekawe jak byłoby rozpatrzone zgłoszenie, gdyby poszło z hakiem zamiast szabli :v
Feb 25th 2017, 20:15

Naylea

Tematów: 1
Cytat Gepard
Cytat Naylea

Nie widziałaś co się działo w poprzedniej edycji? Jak ktoś zgłaszał swoje wątpliwości, już pal licho chamskie wytykanie komuś czegoś, tylko naprawdę uzasadnione wątpliwości, to było mówione, że prosze na priva iść bo tutaj nie będzie odpowiedzi.

Cytat Sirocco
Cytat Gepard

A, no to wesolutko. Byle spławić, byle przepchnąć swoją rasę i wszyscy szczęsliwi. Oh wait...

Nie wczuwałam się w to wcześniej. Jak chciałam zacząć tworzyć własną rasę, to zaczęłam przeglądać forum w tej tematyce. Ponadto kilka ras/maści jakimi się zainteresowałam, opisane są jako NIE i koniec. Zaczęłam więc poszukiwać czegoś dla siebie i porównywałam z innymi już przyjętymi - doznałam szoku, co powchodziło.
Feb 25th 2017, 20:24

Konto usunięte

Macie wstępny regulamin. :v

1.Zgłaszamy psy tylko akceptowane przez oficjalne krajowe związki kynologiczne (typu ZKwP), światowe federacje kynologiczne (typu FCI, AKC, UKC). Również istnieje hierarchia ważności klubów. Na pierwszym miejscu jest organizacja światowa, później zaś krajowa.
2.Przy zgłoszeniu nowej rasy musi być zdjęcie z wystawy lub bench show.
3.Nowa maść musi mieć wzrost mieszczący się w określonym przedziale danej rasy*.
4.Na zdjęciach zgłaszanych nowych ras/ maści nie mogą znaleźć się szczeniaki, psy innej rasy niż zgłaszana i hybrydy.
5.Na zgłaszanych zdjęciach pies powinien być ustawiony w takiej pozycji aby był widoczny cały.
6.Wysyłamy minimum 3 zdjęcia danej maści.
7.Wysyłamy co najmniej 5 zdjęć nowej rasy. W tym 1 psa w całej okazałości i minimum 3 danej maści.
8.Przy zgłaszaniu nowej maści, w zgłoszeniu należy umieścić cytat ze wzorca o realności i prawidłowości danej maści.
9.Sprawdzanie nowych ras zapowiadane jest z tygodniowym wyprzedzeniem, przez którąś z osób sprawdzających na forum lub na tablicy ogłoszeń.
10.Aby ułatwić prace sprawdzającym preferowane są wzorce ras po polsku i angielsku. Tyczy się tylko zgłaszania nowych ras/ maści.
11.Wszelkie zażalenia dotyczące przyjętych ras i maści prosimy kierować do osób sprawdzających na PW. Na prośbę pytającego możemy wyjaśnienie opublikować w odpowiednim temacie.

I jeszcze jedno. Tyle bulwersów jest o niektóre źle wprowadzone rasy. Admin może je wycofać, ale to już Wy decydujcie czy się zgadzacie.

Wierszyki dla dzieci