DoGGi > Gra Doggi > Waszym zdaniem...

Tworzenie NOWYCH ras- propozycje i hodowla cz. II

Feb 25th 2017, 17:16

Konto usunięte

Tematów: 0
Podejrzewam, że obecny admin pojęcia nie ma o poprawieniu ras, ciągnie się to już latami więc... Nie dziwie się, że rasy są przyjmowane :3

Kik - nikt nie będzie do każdej rasy rysował innej budowy pyska bo różni się kilkoma centymetrami. To gra, nie real. Jak chcesz zobaczyć piękne rasowe psy, idź na wystawę. Tu jedynie są piksele. Kilka ras faktycznie jest z dopy ale niepotrzebnie (moim zdaniem) drame z tego robicie.
Feb 25th 2017, 17:48

nat

Tematów: 26
Cytat Jay
No i wczoraj weszły do gry owczarki podhalańskie pod nazwą pirenejski pies górski :)) Nie ważne że przez lata (serio, lata) było mowione, że się tak nie da to widać że co inna ekipa to inne zdanie. Pomińmy fakt, że wzorzec ppg jasno mówi o haczykowatym ogonie...

Pireneje moje, to się wypowiem. Wiedziałam, że miały być takie podhalany i liczyłam się z tym, że rasa może zostać odrzucona - wtedy wyklikałabym inną maść. Zgłosiłam na próbę (czy dobry wzorzec) i z ciekawości... I w sumie nie wiem, czy mam się cieszyć, że weszły.
Co do ogona, to sorry, ale haczyk byłby u tej rasy jakąś pomyłką. Określenie użyte we wzorcu nijak się ma do tego, jak wygląda hak na doggi.
Feb 25th 2017, 17:49

Naylea

Tematów: 1
Cytat DariaW
Nie dziwie się, że rasy są przyjmowane :3

Kik - nikt nie będzie do każdej rasy rysował innej budowy pyska bo różni się kilkoma centymetrami. To gra, nie real. Jak chcesz zobaczyć piękne rasowe psy, idź na wystawę. Tu jedynie są piksele. Kilka ras faktycznie jest z dopy ale niepotrzebnie (moim zdaniem) drame z tego robicie.

Zgodzę się z Tobą.
Może należy najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie.
Czy to gra dla amatorów czy profesjonalistów?
Skoro to drugie to chyba osoby kompetentne, ze Związków Kynologicznych i pochodnych powinny zasiadać w składzie sprawdzających rasy i maści.

Poza tym trzymanie się ściśle wzorca FCI w j. polskim też nie do końca jest chyba dobre.
Np. rasa owczarek niemiecki - maść, cytuję: "Jednolicie czarna lub szara, śniada, czaprakowa - z maską."
Wychodzi na to, że mogę stworzyć szarego onka z maską, a zdjęcia znajdę jakiegoś burka z podwórka, który przypomina owczarka niemieckiego i przejdzie taka maść?
Chyba nie powinna, w j. ang. jest to lepiej opisane, ale nie o to chodzi.

To gra dla młodzieży, nie "starych koni" jak ja (nie obrażając nikogo).

Potrzebny jest tylko sztywny regulamin, zasady.
W końcu psy ze stowarzyszeń są akceptowane czy nie? - to pytanie retoryczne.
Jeszcze wzrost – tu sprawa również kuleje. Nowe maści są przyjmowane a na wzrost się nie patrzy. Powinny być jakieś normy, bo niedługo border collie będą wielkości doga niemieckiego.
Np. maści dog niemiecki szary NIE, bo w nazwie jest błękitny, a są przyjęte maści innych ras, o których wzorce nawet nie wspominają, bo nie są wymagane przy maściach zdjęcia z wystaw.
Wiele ras odbiega od wzorców, ale przynajmniej trzymajmy się jakiś zasad, a nie „tej przyjmę, tej nie przyjmę”.
Więcej konsekwencji a przede wszystkim wspólnie (oczywiście nie wszyscy gracze) powinno ustalić się ścisłe zasady przyjmowania danych ras/maści.
Feb 25th 2017, 17:49

Konto usunięte

Admin ma swój pomysł na grę więc nie wiem czy przyjmie do wiadomości to, że trza rasy poprawić ;p
Feb 25th 2017, 18:08

Konto usunięte

Kik jaka rasa ci nie pasuje? Podaj, opisz ją i powiedz co nie pasuje według ciebie. Nie chodzi o rasy z automatu. Podyskutujmy.
Feb 25th 2017, 18:17

Jay

Tematów: 20
Cytat nat
Cytat Jay
No i wczoraj weszły do gry owczarki podhalańskie pod nazwą pirenejski pies górski :)) Nie ważne że przez lata (serio, lata) było mowione, że się tak nie da to widać że co inna ekipa to inne zdanie. Pomińmy fakt, że wzorzec ppg jasno mówi o haczykowatym ogonie...

Pireneje moje, to się wypowiem. Wiedziałam, że miały być takie podhalany i liczyłam się z tym, że rasa może zostać odrzucona - wtedy wyklikałabym inną maść. Zgłosiłam na próbę (czy dobry wzorzec) i z ciekawości... I w sumie nie wiem, czy mam się cieszyć, że weszły.
Co do ogona, to sorry, ale haczyk byłby u tej rasy jakąś pomyłką. Określenie użyte we wzorcu nijak się ma do tego, jak wygląda hak na doggi.

Nie mam do ciebie żadnych pretensji o zgłoszenie, tylko chodzi mi o tą zmianę zdania ekipy sprawdzającej.

'W spoczynku nisko noszony; pożądane, by na końcu był haczykowato zagięty'

*mistrz fotoszopa*
Moim zdaniem pasuje idealnie.
Feb 25th 2017, 18:30

Konto usunięte

Cytat Kikyo
Azadi, jeśli FCI ich nie akceptuje, to nie powinni Ci ich tutaj zaakceptować.

No tak... *westchnięcie* Trudno, najwyżej sobie je powoli poklikam bez większego zaangażowania, może za milion lat zgłoszę, zobaczymy. Chyba nie wszystkie rasy i maści na DoGGi były akceptowane przez FCI.
Feb 25th 2017, 18:35

nat

Tematów: 26
Hm, no nie wiem... Kiedy pytałam o wzorzec dawno temu, sugerowano mi raczej parówkę niż szablę, a haczyk zupełnie odradzano. Jeśli spojrzy się na zdjęcia wystawowe to można znaleźć i takie, i takie, ale wydaje mi się, że przeważa "prostszy" ogon, a pod haczyk podchodzi w pewnym sensie ten łuk jak na szabli. Widziałam dziś na żywo pirenejkę i nie miała żadnego zawinięcia na końcu ogona.

Feb 25th 2017, 19:07

Harper

Tematów: 18
Cytat nat
Hm, no nie wiem... Kiedy pytałam o wzorzec dawno temu, sugerowano mi raczej parówkę niż szablę, a haczyk zupełnie odradzano. Jeśli spojrzy się na zdjęcia wystawowe to można znaleźć i takie, i takie, ale wydaje mi się, że przeważa "prostszy" ogon, a pod haczyk podchodzi w pewnym sensie ten łuk jak na szabli. Widziałam dziś na żywo pirenejkę i nie miała żadnego zawinięcia na końcu ogona.

Potwierdzam co do wyglądu rzeczywistego :(

Feb 25th 2017, 19:21

Naylea

Tematów: 1
Cytat DariaW
Kik jaka rasa ci nie pasuje? Podaj, opisz ją i powiedz co nie pasuje według ciebie. Nie chodzi o rasy z automatu. Podyskutujmy.

Tu w ogóle można na takie tematy dyskutować?

Ja miałabym parę pytań co do obecnych ras/maści, bo nie jestem znawcą wszystkich na świecie i chętnie poczytam kontrargumenty.
Nie chce, aby zaraz ktoś uważał, że szukam "dramy". Nie znam twórców ras czy maści i nie chodzi mi o ich krytykowanie, w końcu zostały zaakceptowane, więc więcej osób je oglądało. To tylko subiektywna ocena.
Niestety, sądzę że tylko narobiłabym sobie tu wrogów, bo ugodzę w czyjąś rasę/maść.

Wierszyki dla dzieci