DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny
HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post
Aug 25th, 16:32 | |
ZaletTematów: 28Postów: 569 |
O, Treeingi są moje i nieźle się umęczyłem z ich udowodnieniem, więc chętnie porozmawiam o problemie jaki u nich widzisz albo jakie twoim zdaniem być powinny, bo było im daleko do rasy wprowadzonej jako „akceptowanie tego co popadnie” ☺️ |
Aug 26th, 10:15 | |
MarcjaTematów: 0Postów: 0 |
@Zalet Tak jak wiele gończych duża z faflami byłaby moim zdaniem bardziej odpowiednia. @Verbum A czy dzicze nie byłoby odpowiednie do maści blue? |
Aug 26th, 12:27 | |
Przypominam, nie cytujemy wypowiedzi znajdujących się nad własnym postem. /Dante A no tak, soruweczka 🙏 …Tylko że już istnieje na doggi rasa o takim wzorcu xD A psy danej rasy mogą się różnić między sobą cechami wyglądu, wzorce też są mniej lub bardziej dokładne 😅 I akurat długie fafle u Treeingów to normalka~ (I dodatkowa notka, bo często to widuję: generalnie jeśli widzicie na doggi psa jednej z nowszych ras i po wyguglowaniu nadchodzi oburzenie, że to nie powinno tak wyglądć - to mogę zapewnić, że te pierwsze wyniki to nie to, z czym rasa została zgłoszona i zwykle potrzeba wielu godzin, żeby znaleźć prawidłowe zdjęcia, które jednocześnie pasują do wzorca rasy i do obrazków w grze 😌) |
Aug 26th, 14:27 | |
VerbumTematów: 55Postów: 1,489 |
Na moje oko to to jest jakby pomieszanie maści pieprz i sól ze znaczeniami/łatami. |
Aug 28th, 16:49 | |
Verbum; a na wzorzec i genetykę to jest podstawowe umaszczenie "blue" i może mieć znaczenia takie jak podpalanie, speckle, mottle (nie wiem jak to się tłumaczy na polski). Choć tak, to umaszczenie dzicze z gry nie wyglada na typowe dla ACD. Zalet, z wzorca na polski "kufa jest dość długa, zwężająca się lekko ku końcowi, średnio kwadratowa, z wargami wystarczającymi, aby nadać raczej kanciasty wygląd" |
Aug 28th, 19:28 | |
Super, tylko ta rasa ma więcej niż jeden wzorzec i nie tego z użyłem XD Zgłosiłem je ze wzorcem AKC „Muzzle - Medium length and rather square; medium stop, neither Roman-nosed nor dish faced.”. I wszystko się zgadza, to wciąż jest raczej kwadratowa kufa, z dopasowanymi zdjęciami nie stanowi problemu~ |
Aug 29th, 10:57 | |
Mamy w doggi Doga Niemieckiego z taką kufą. Odwołując się do AKC ma on w standardzie "deep muzzle" Dla mnie Teeringowi daleko od "deep muzzle" Ale jak to bywa co sędzia to inna interpretacja wzorca |
Aug 29th, 11:32 | |
… Ale co ma jedno do drugiego w ogóle? xDD Chyba nie myślisz, że każda rasa z X cechą na doggi ma identyczny opis we wzorcu? (pomijając już fakt, że porównujesz do starej rasy, która dodatkowo weszła z automatu) |
Aug 30th, 08:58 | |
KocurTematów: 60Postów: 938 |
+1 ACD próbowali zrobić z każdą możliwą maścią, z tego co pamiętam i się nie udało :P Dodatkowo, pies jest dość krótki i niski, co też utrudnia odwzorowanie go na doggi |
Aug 30th, 19:33 | |
Kończę temat, bo widzę, że ukłuło Cię moje odniesienie do wyhodowanej przec Ciebie rasy, a nie to było moim celem. Oczywiście nie da się odwzorować idealnie ze wzorcem każdej rasy. Poprostu mam odczucie, że ta konkretna kufa nadaje zbyt ciężki wygląd wspomnianej rasie. |