DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Aug 25th, 16:32

Zalet

Tematów: 28
Cytat Marcja
Chciałabym powiedzieć, że trochę nie podoba mi się brak konsekwencji w akceptacji wzorca względem prawdziwych ras. Jak równiez brak konsekwencji względem ras, które są w grze, w rzeczywistości mają podobne cechy co "nowa rasa", a "nowa rasa" dostaje zupełnie inny wzorzec. Na przykład Treeing Walker Coonhound z długimi faflami. Serio??? Mam nadzieję, że będzie do tego przykladana uwaga, a nie akceptowanie tego co popadnie, byle było więcej ras 🙈

O, Treeingi są moje i nieźle się umęczyłem z ich udowodnieniem, więc chętnie porozmawiam o problemie jaki u nich widzisz albo jakie twoim zdaniem być powinny, bo było im daleko do rasy wprowadzonej jako „akceptowanie tego co popadnie” ☺️
Aug 26th, 10:15

Marcja

Tematów: 0
@Zalet Tak jak wiele gończych duża z faflami byłaby moim zdaniem bardziej odpowiednia.

@Verbum A czy dzicze nie byłoby odpowiednie do maści blue?

Aug 26th, 12:27

Zalet

Przypominam, nie cytujemy wypowiedzi znajdujących się nad własnym postem. /Dante A no tak, soruweczka 🙏
…Tylko że już istnieje na doggi rasa o takim wzorcu xD
A psy danej rasy mogą się różnić między sobą cechami wyglądu, wzorce też są mniej lub bardziej dokładne 😅 I akurat długie fafle u Treeingów to normalka~

(I dodatkowa notka, bo często to widuję: generalnie jeśli widzicie na doggi psa jednej z nowszych ras i po wyguglowaniu nadchodzi oburzenie, że to nie powinno tak wyglądć - to mogę zapewnić, że te pierwsze wyniki to nie to, z czym rasa została zgłoszona i zwykle potrzeba wielu godzin, żeby znaleźć prawidłowe zdjęcia, które jednocześnie pasują do wzorca rasy i do obrazków w grze 😌)
Aug 26th, 14:27

Verbum

Tematów: 55
Cytat Marcja

Na moje oko to to jest jakby pomieszanie maści pieprz i sól ze znaczeniami/łatami.
Aug 28th, 16:49

Marcja

Verbum; a na wzorzec i genetykę to jest podstawowe umaszczenie "blue" i może mieć znaczenia takie jak podpalanie, speckle, mottle (nie wiem jak to się tłumaczy na polski). Choć tak, to umaszczenie dzicze z gry nie wyglada na typowe dla ACD.

Zalet, z wzorca na polski "kufa jest dość długa, zwężająca się lekko ku końcowi, średnio kwadratowa, z wargami wystarczającymi, aby nadać raczej kanciasty wygląd"
Aug 28th, 19:28

Zalet

Super, tylko ta rasa ma więcej niż jeden wzorzec i nie tego z użyłem XD Zgłosiłem je ze wzorcem AKC „Muzzle - Medium length and rather square; medium stop, neither Roman-nosed nor dish faced.”. I wszystko się zgadza, to wciąż jest raczej kwadratowa kufa, z dopasowanymi zdjęciami nie stanowi problemu~
Aug 29th, 10:57

Marcja

Mamy w doggi Doga Niemieckiego z taką kufą. Odwołując się do AKC ma on w standardzie "deep muzzle"

Dla mnie Teeringowi daleko od "deep muzzle"

Ale jak to bywa co sędzia to inna interpretacja wzorca
Aug 29th, 11:32

Zalet

… Ale co ma jedno do drugiego w ogóle? xDD Chyba nie myślisz, że każda rasa z X cechą na doggi ma identyczny opis we wzorcu? (pomijając już fakt, że porównujesz do starej rasy, która dodatkowo weszła z automatu)
Aug 30th, 08:58

Kocur

Tematów: 60
Cytat Verbum
Cytat Marcja

Na moje oko to to jest jakby pomieszanie maści pieprz i sól ze znaczeniami/łatami.

+1

ACD próbowali zrobić z każdą możliwą maścią, z tego co pamiętam i się nie udało :P
Dodatkowo, pies jest dość krótki i niski, co też utrudnia odwzorowanie go na doggi
Aug 30th, 19:33

Marcja

Cytat Zalet
… Ale co ma jedno do drugiego w ogóle? xDD Chyba nie myślisz, że każda rasa z X cechą na doggi ma identyczny opis we wzorcu? (pomijając już fakt, że porównujesz do starej rasy, która dodatkowo weszła z automatu)

Kończę temat, bo widzę, że ukłuło Cię moje odniesienie do wyhodowanej przec Ciebie rasy, a nie to było moim celem. Oczywiście nie da się odwzorować idealnie ze wzorcem każdej rasy. Poprostu mam odczucie, że ta konkretna kufa nadaje zbyt ciężki wygląd wspomnianej rasie.

Wierszyki dla dzieci