DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Dec 28th 2022, 07:31

Zalet

Tematów: 28
Tak co do Eurasiów, to poza tym, że dużo zależy od zdjęć (tak ogólnie, wygrzebujcie super pasujące do obrazka na doggi zdjęcia do ras, pomocna sprawa), to też w którymś momencie była całkowita zmiana ekipy, więc oczywiście mogli mieć inne spojrzenie na sprawy. Teraz to już bardziej stała grupka, więc jeśli jeśli jednej osobie odrzucą to samo, co innej potem przyjmą, to najpewniej będzie właśnie kwestia zdjęć albo odwoływania się i np przekonania do swojej interpretacji wzorca (słyszałem legendę, że komuś się udało). (więc myślę, że listę ras niemożliwych można sobie tworzyć z w miarę dużą pewnością, aż do jakiejś wielkiej zmiany)
Feb 3rd 2023, 17:49

NocneMiko

Tematów: 0
To bardziej mała masywna dla mnie niż szczupła. Moim zdaniem ma proporcję do małej masywnej.
Feb 3rd 2023, 23:16

LovePchelcia

Moim zdaniem także mała masywna.
Feb 3rd 2023, 23:53

Dante

Tematów: 5
W przypadku kooikerów budowa to raz. A dwa, że one mają frędzle na uszach i "pióra", co przy obecnych wariantach sierści raczej będzie trudne do osiągnięcia.
Feb 4th 2023, 14:46

Hoverr

Moim zdaniem nie. Za mało kropek i nie podoba mi się ta plamka ma przedniej nodze psa(może czeko chyba, że światło tak pada). Do maści również nie mam pewności, bo za czarny nie uznałabym. Chyba widzę dużo prześwitów innego koloru na zadzie też.
Feb 4th 2023, 21:09

LovePchelcia

Wiem, że pytałam kilka razy, ale potrzebuje pewności

MANCHASTER TERRIER

Budowa tułowia: Mała Masywna
kufa: Średnia z faflami
uszy: Szpiczaste Stojące
ogon: Długi szablasty
sierść: Krótka
maść: Czarny podpalany, na mahoniowy
Cm - 48-51?

Ustalane na zdjęciu https://www.nbcsports.com/sites/nbcsports.com/files/2018/03/31/nbc_bhds_toy_toymanchesterterrier_180327.jpg
oraz wzorcu ZKwP
Feb 5th 2023, 16:23

Dante

Tematów: 5
No dobrze. Tylko, że mówiłam o frędzlach na uszach i piórach - tych na ogonie, na łapach czy pod brzuchem.
"Na przednich nogach pióra, sięgające nadgarstka, na tylnych stosunkowo długie portki z miękkiego włosa; poniżej stawu skokowego włos krótki . Sierść na głowie, przednich stronach nóg i łapach powinna być krótka . Ogon z dostatecznie długim piórem, dłuższa sierść na szyi i klatce piersiowej."
Jeżeli komuś uda się znaleźć zdjęcia, które będą pasować do wzorca w grze, to będę trzymać kciuki za wprowadzenie rasy.
Feb 8th 2023, 20:26

LovePchelcia

Kolejne pytanie o Manchester Terriery. Kierowałam się bardzo wzorcem. Budowa wiem, że podchodzi bardziej pod małą szczupłą, ale bardziej chodzi mi o resztę wzorca.
Najbardziej zastanawiam się nad kufą.

Budowa tułowia: Mała Masywna
kufa: Średnia z faflami?
uszy: Trójkątne wiszące
ogon: Długi szablasty
sierść: Krótka
maść: Czarny podpalany, na mahoniowy
Cm - 48-51cm?

http://www.aluzja.com.pl/Manchesterrerrier/enzo1.jpg
Feb 8th 2023, 22:13

NocneMiko

Moim zdaniem to inny wzorzec do tej rasy. To tylko moja sugestia i może być błędna
Budowa: szczupła (na taką mi wygląda)
Kufa: średnia z faflami
Uszy: pół stojące
Ogon: długi szablasty
Sierść krótka
Feb 9th 2023, 13:29

LovePchelcia

Według wzorca nie może być szczupła (chyba).

*TUŁÓW: Krótki.
Lędźwie: lekko wysklepione
Żebra: dobrze wysklepione.
Dolna linia: podciągnięta w słabiznach*

Rozumiem to bardziej jako mała szczupła. A że takiej nie ma, wydaje mi się że mała masywna jest ok.

To myślicie, że kufa i uszy są okej? Czy uszy pół stojące?

małe, w kształcie litery „V”, noszone wyraźnie powyżej wierzchołka
czaszki, opadają do przodu nad oczami, dotykając czoła

Wierszyki dla dzieci