DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Aug 30th, 19:56

Zalet

Tematów: 28
Ukłuł to mnie co najwyżej ten poziom argumentacji 😇 Dosłownie nawet udowodniłem ci zdjęciami, że ta kufa może pasować, ale jasne, miej problem do wyglądu nowych ras jednocześnie myśląc o wprowadzaniu Bloodhoundów, te to totalnie da się odwzorować <3
Aug 30th, 20:06

Szczypiorek

Tematów: 0
Interesujący temat, bo u dogów niemieckich w tym momencie w Europie a i czasem w Ameryce występuje przesadna molosoizacja tych psów, w wyniku czego te psy które możemy oglądać na ulicach mają przesadnie "deep muzzle" i powieka im świeci na czerwono z kilku metrów, a dogi sprzed kilkudziesięciu lat bez przerostu kufy wyglądają podobnie do tych Zaletowych treeingów. Oczywiście mówiąc o kufie, bo wiadomo że sama głowa się różni co może wpływać na osąd. Już nie mówiąc o tym, że te zapisy są mocno do interpretacji i względne, bo u jednej rasy będzie opis o długiej kufie, u drugiej o krótszym pysku a finalnie mogą wyglądać bardzo podobnie, już nie mówiąc o różnicach między płciami;) Podobnie jak z jakąkolwiek inną cechą, która jest opisana tak ogólnie, że pasowałaby do 70% psów, stąd potrzebne jest mocne udowodnienie zdjęciami. Tak na dobrą sprawę jedyny wzorzec jaki opisuje idealnie psa, nie odwołując się do tych względnych określeń jest wręcz matematyczny wzorzec maltańczyka, reszta to poezja i zgadywanie

Edit:
A, jeszcze bardzo bym chciała, żeby to było "akceptowanie jak popadnie" bo z mojego doświadczenia jest całkowicie odwrotnie, w dodatku trzeba często zmieniać wzorzec w trakcie bo dana cecha nigdy w tej rasie nie przejdzie, więc trzeba wziąć inną i dodatkowo poprzeć zdjęciami. Czasem rasa z powodu pierdółki opada, niektóre rasy były zgłaszane po 7 razy i wywalczone. Czy się zgadzam z niektórymi decyzjami to nie mi oceniać publicznie ale no, zgłaszanie rasy to czasem tak potężne fikołki, że każdemu początkującemu radzę zabieranie się za maści, bo u nich przynajmniej budowa, uszy, kufa się zgadzają:v
Aug 30th, 20:35

Dante

Tematów: 5
Koper, z maściami też nie jest tak hop-siup, bo tu niekiedy musisz mocno się starać żeby udowodnić maść na zdjęciach, a i tak może być ciężko z akceptacją. :p
Aug 31st, 09:37

Marcja

Tylko zapytałam o bloodhoundy, a właściwie jedyne czego nie da się odwzorować to ucho.

Tak to prawda z przersowieniem dogów, ale tu bardzo wiele ras ma ten problem, że z czasem doszło im za dużo wszystkiego.

Mam jeszcze pytanie. Czasem małe rasy przechodzą z małą budową, a czasem dużą o niskim wzroście. Od czego to zależy?
Aug 31st, 12:01

Dante

Od wielu kwestii. Marcja, czy widziałaś posty z zasadami zgłaszania ras i maści? Bo miedzy innymi tam jest napisane dlaczego czasami tak wygląda pies jak wygląda.
https://www.doggi-game.pl/forum/topics/view/48157
Sep 1st, 15:13

Marcja

Jak łatwo rzpoznać budowę masywne od szczuplej u puchatków? Bo dla mnie są bardzo podobne 🫣

Dante, czy dobrze rozumiem regulamin, że w grze max dla budowy małej masywnej to 55cm?
Sep 1st, 15:36

Dante

W grze? Najprościej patrzeć na kark. Masywna ma taki jakby garb, a w szczupłej jest to po prostu płaskie.
I odpowiadając na pytanie, tak. Budowa mała masywna nie ma w grze więcej niż 55 cm. Natomiast szczupła i masywna zaczynają się od 53 cm.
Sep 1st, 15:43

Marcja

Dziękuję 😊
Sep 12th, 14:43

Lato

Tematów: 27
Wzorzec rasy mówi, że kufa ma być umiarkowanie długa, mocna i tępa, ma lekko zwężać się ku końcowi oraz być tępo zakończona. Jak interpretować taki zapis? Na zdjęciach u jednych psów kufa wygląda na krótką w szpic, u innych - na średnią z faflami (u większości jednak dominuje kufa przypominająca krótką w szpic). Której z nich będzie bezpieczniej użyć w grze? Czy kufa krótka w szpic jest "tępo zakończona"?
Sep 12th, 22:23

Dante

Tak tylko przypomnę pierwszy post.

Cytat Dante

ZASADY:
1. Pamiętaj, że wątek służy graczom. Zachowaj kulturę i jasność wypowiedzi.
2. W poście należy umieścić zdjęcie danej rasy/maści u dorosłego psa z widoczną sylwetką (najbardziej pożądane zdjęcie psa stojącego bokiem) i wzorzec jaki gracz ustalił.
3. Posty typu "Hej, jaki wzorzec pasuje do rasy X?" lub wrzucenie samego zdjęcia z pytaniem o cechę/y będą usuwane.

Wierszyki dla dzieci