DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Aug 14th 2019, 17:22

Szczypiorek

Tematów: 0
Zerknęłam do wzorca. Zdecydowanie średnia z faflami, sierść szorstka
Aug 21st 2019, 17:24

Wuki

Tematów: 1

Manchester terrier - http://www.zkwp.pl/zg/wzorce/71.pdf
budowa: szczupła
wzrost: 53 cm?
kufa: krótka w szpic
uszy: szpiczaste stojące
ogon: długi szablasty
sierść: krótka
maść: czarny podpalany z mahoniowym

Waham się co do kufy, bo we wzorcu pisze, że czaszka jest długa, ale wizualnie bardziej chyba pasuje krótka w szpic. Większy problem mam jednak ze wzrostem - jeśli we wzorcu jest 41 cm, to po dodaniu byłoby 51, ale potrzebuję budowę szczupłą, więc czy mogę dać 53 cm czy to nie przejdzie?
Aug 22nd 2019, 12:06

luna999

Tematów: 145
Nie ma do nich budowy. Po za budową, za kufą powiedziałabym, że najlepsza jest długa w szpic.
Aug 29th 2019, 08:54

MINEKO

Dzień dobry ja ZNOWU w sprawie gończych bretońskich no i ten tego mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na polski bo mój angielski zbyt dobry nie jest:
COLOUR : Fawn coloured, from golden wheaten to red brick in hue.
A few black hairs dispersed on the back and ears are tolerated.
Occasionally the presence of a small white star on the chest,
something not sought after.

HEIGHT :
MALES and FEMALES: 48 cm minimum (19”)
56 cm maximum (22”)
with a tolerance of 2 cm (0.8”) for
exceptional specimens.
(Tego tłumaczyć mi akurat nie trzeba tylko tak spytam - czyli psy tej rasy na doggi muszą mieć wzrost od 58 do 66?)
Aug 29th 2019, 12:07

Lato

Tematów: 27
Cytat MINEKO
COLOUR : Fawn coloured, from golden wheaten to red brick in hue.
A few black hairs dispersed on the back and ears are tolerated.
Occasionally the presence of a small white star on the chest,
something not sought after.

Odcienie płowego od złoto-pszenicznego (rozjaśniony złoty) do ceglastoczerwonego (ciemny czerwono-pomarańczowy, ciemny rudy). Dopuszczalne pojedyncze czarne włosy na grzbiecie i uszach. Dopuszczalna, lecz niepożądana mała biała plamka na klatce piersiowej.
Czyli na Doggi dopuszczalne umaszczenia to złoty jednolity i rudy jednolity. Biszkoptowy byłby według mnie zbyt jasny, ale możesz i z tym kolorem spróbować jeśli będzie ci się kiedyś nudzić ;)

Cytat MINEKO
HEIGHT :
MALES and FEMALES: 48 cm minimum (19”)
56 cm maximum (22”)
with a tolerance of 2 cm (0.8”) for
exceptional specimens.
(Tego tłumaczyć mi akurat nie trzeba tylko tak spytam - czyli psy tej rasy na doggi muszą mieć wzrost od 58 do 66?)

Według mnie skoro we wzorcu dopuszcza się do 2cm powyżej lub poniżej podanego zakresu wzrostu, to w grze również powinni dopuścić taką tolerancję. Czyli teoretycznie powinni przyjąć psy o wzroście od 56 do 68cm, ale dla pewności najlepiej będzie zmieścić się w zakresie 58-66cm.
Aug 29th 2019, 12:15

MINEKO

Dziękuję bardzo Lato <3
Sep 2nd 2019, 11:00

Harper

Tematów: 18
Livienn - założeniem tego wątku jest pomoc przy poprawkach nad Twoim wzorcem, a nie "dajcie wzorce". Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, proszę.
Sep 2nd 2019, 12:09

Verbum

Tematów: 55
Nie ma sierści.
Sep 2nd 2019, 12:14

Lato

Tematów: 27
Według mnie szczupła budowa kompletnie nie pasuje do flatów - jest zbyt "lekka". Nawet psy z linii pracujących mają dosyć ciężką budowę. Natomiast z masywną miałyby taki sam wzorzec jak owczarek rumuński corb, a w grze nie może być dwóch ras o identycznym wyglądzie. Poza tym, według mnie na Doggi nie ma odpowiedniej kufy - flaty w rzeczywistości mają bardzo łagodny stop, natomiast i kufa krótka z flaflami, i średnia z faflami mają stop wyraźnie zaznaczony. Najlepsze byłoby połączenie kufy średniej z faflami i długiej w szpic.

Verbum, dlaczego nie ma sierści? Przecież sierść średnia pasuje do flatów. Według mnie jest wręcz idealna.

Sep 23rd 2019, 22:16

Lisek

Proszę Państwa dla rasy Kai Ken

https://s3.amazonaws.com/cdn-origin-etr.akc.org/wp-content/uploads/2017/11/12204814/Kai-Ken-History-03.jpg
https://i.imgur.com/eqa2COL.jpg

Kufę krótką w szpic, czy średnią z faflami? :)
A może jakąś inną?
sierść będzie średnia

Wierszyki dla dzieci