DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Aug 8th 2019, 11:28

snahcy

Tematów: 0
No to teraz 3 próba. Tym razem sprawdziłam dokładnie i nie widziałam żeby była już taka rasa. Płochacz niemiecki.

Wzorzec:
Budowa: szczupła
Sierść: średnia
Kufa: średnia z faflami
Uszy: długie wiszące
Ogon: długi szablasty

Da radę taki wzorzec?
Aug 9th 2019, 08:04

Verbum

Tematów: 55
Cytat Entapelka
No to teraz 3 próba. Tym razem sprawdziłam dokładnie i nie widziałam żeby była już taka rasa. Płochacz niemiecki.
[img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Deutscher_Wachtel_2.jpg/250px-Deutscher_Wachtel_2.jpg[img]
Wzorzec:

Da radę taki wzorzec?

Według mnie nie ma odpowiednich uszu i sierści.
Aug 9th 2019, 09:11

Harper

Tematów: 18
Cytat Entapelka
[img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Deutscher_Wachtel_2.jpg/250px-Deutscher_Wachtel_2.jpg[mg]
Wzorzec:

Da radę taki wzorzec?

Brak odpowiednich uszu i sierści.
Aug 10th 2019, 10:34

snahcy

Oki to teraz kolejna rasa. Jest to podengo portugalski średni. Wydaję mi się że rasa jest jak najbardziej możliwa do wyhodowania tym bardziej że jest już w grze podengo portugalski duży.

Wzorzec:
Budowa: mała masywna
Sierść: szorstka
Kufa: krótka z faflami
Uszy: szpiczaste stojące
Ogon: długi uniesiony (tego nie jestem pewna)

Mógł by być..?
Aug 10th 2019, 10:51

MINEKO

Entanpelka - do nich nie ma budowy , przydałaby się mała szczupła (ms) ,A oprócz tego we wzorcu FCI piszę o trójkątnych uszach , których na doggi także nie mamy
Aug 10th 2019, 11:25

snahcy

Podengo duży również ma takie uszy i jakoś jest. Budowa mi się wydaję idealna, nawet wydaję mi się że gdyby w grze była ms to prędzej i tak bym tą wybrała. Wiem że tutaj nie o to chodzi żeby rasa przeszła nawet jeżeli jest niedopracowana ale wg mnie to ten wzorzec nie jest taki zły.
Aug 10th 2019, 11:26

Harper

Cytat Entapelka
Oki to teraz kolejna rasa. Jest to podengo portugalski średni. Wydaję mi się że rasa jest jak najbardziej możliwa do wyhodowania tym bardziej że jest już w grze podengo portugalski duży.
[img]http://d121tcdkpp02p4.cloudfront.net/clim/93218/Plushcourt-Giggle.jpg[img]
Wzorzec:
Budowa: mała masywna
Sierść: szorstka
Kufa: krótka z faflami
Uszy: szpiczaste stojące
Ogon: długi uniesiony (tego nie jestem pewna)

Mógł by być..?

"Wysokość w kłębie: 40-55 cm." → przy budowie szczupłej/masywnej +10 cm → 50-65 cm

Stawiałabym na budowę szczupłą (wzrost 53-65 cm), a nad kufą bym się wahała między krótką w szpic, a krótką z faflami. Trzeba poprzeglądać zdjęcia, która bardziej pasuje. Ogon raczej haczyk, choć wzorzec mówi o grubym ogonie. Wiele zależy od zdjęć, jakimi dysponujesz.
Reszta dobra.
Aug 10th 2019, 19:48

snahcy

O ok. Chyba faktycznie kufę zmienię w krótką w szpic a ogon chyba lepiej gruby. Dzięki za radę. W ogóle to poprzeglądałam trochę i doszłam do wniosku że zdjęcie które wstawiłam przedstawia wersję miniaturową rasy, i faktycznie do średniej w ogóle nie pasuje mm
Aug 11th 2019, 11:21

Harper

Podaj rasę lub link do wzorca.
+ przeczytaj pierwszy post...
Aug 13th 2019, 19:11

MINEKO

Ech nadal nie jestem pewna kufy do gończych bretońskich z jednej strony pasuje mi średnia z faflami bo przy krótkiej sierści w pełni oddaje kształt kufy bretana , ale przy sierści szorstkiej duża z faflami wygląda równie dobrze (o ile nie lepiej) Więc proszę help me :c
Tu dla porównania kufa średnia z faflami:

A tu duża z faflami:

Wierszyki dla dzieci