DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Aug 26th 2020, 12:16

Zalet

Tematów: 28
Hejj, mam problem z maściami dla rasy Brittany Spaniel i jeśli ktoś potrafi rozumiec wzorce, to bardzo proszę o pomoc :(
Znalazłem zdjęcia tricolorowych i podpalanych (np czarny na rudo) psów, ale nie wiem czy wg wzorca mają one w ogóle prawo bytu :/
„ Umaszczenie: szata biała i pomarańczowa, biała i czarna, biała i brązowa, o nieregularnych plamach. Szata srokata, albo dereszowata, czasami cętkowana na grzbiecie nosa, faflach i kończynach. Również ze znaczeniami podpalonymi (płowe, pomarańczowe albo ciemne), na grzbiecie nosa, na faflach, nad oczami i na kończynach, na piersi, nad osadzeniem ogona u trzykolorowych. Wąska strzałka na głowie jest pożądana przy każdym umaszczeniu. Umaszczenie jednokolorowe nie jest dopuszczalne.”

Zdu, pies z hodowli
Aug 26th 2020, 12:24

Dante

Tematów: 5
Na moje oko nie ma tu przeciwwskazań. Chyba, że coś jest wymienione w wadach.
Aug 26th 2020, 17:23

Zalet

Tematów: 28
Ano nic nie ma o tym w wadach, ale to pierwsze zdanie mnie zastanawiało najbardziej :/ Czyli nie wychodzi z niego, że każda maść musi być z kolorem białym?
Aug 26th 2020, 19:51

Dante

Może to na zasadzie, że maści z bielą są najpopularniejsze, ale nie jedyne? Tak to rozumiem. :/
Sep 22nd 2020, 23:47

Kocur

Tematów: 60
Możesz pisać "P
Sep 25th 2020, 17:17

Sky

Tematów: 0
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na takie pytanie, ale czy gdybym chciała zrobić nową maść do owczarków australijskich, to psy na zdjęciach do zgłoszenia musiałyby mieć skrócony ogon? Bo jak wiadomo nie wszystkie aussie mają natural bobtail...
Sep 25th 2020, 17:22

Fif

Tematów: 0
Nie, nie muszą mieć skróconego
Oct 11th 2020, 12:51

Dante

Wygląda to na Aidi, które ktoś kiedyś próbował stworzyć, ale Ekipa odrzuciła zgłoszenie. Bez tego jaka to rasa lub wzorca, ciężko powiedzieć czy taki wzorzec jest git.
Oct 11th 2020, 13:08

Dante

Nie wiem czy nie z właśnie takim wzorcem zostały one odrzucone przez brak pasującej sierści. Ale najlepiej by było, gdyby wypowiedziały się osoby, które śledzą temat tej rasy na bieżąco.
Oct 11th 2020, 13:40

Dante

Cytat Nestia
A znasz kogoś takiego?

Znalazłam kiedy ostatnio były odrzucone Aidi. Jak widać, rasa jest niemożliwa do stworzenia. Polecam przejrzeć wątek. Link poniżej.
https://www.doggi-game.pl/forum/topics/view/43612/page:298

Wierszyki dla dzieci