DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny > Archiwum KK

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras

Mar 30th 2017, 13:16

Konto usunięte

Tematów: 0
Cytat Vinniczek
A owczarek kataloński? (pytałam na poprzedniej stronie, był wzorzec)

Mona hoduje, ma taki wzorzec:

budowa tułowia: szczupła
kufa: krótka z faflami
uszy: trójkątne wiszące
ogon: skrócony
sierść: długa
Mar 30th 2017, 20:13

anako

Tematów: 35
A co z Kerry Blue Terrier, da się stworzyć? Bo kiedyś chyba była mowa, że nie ma do nich maści (koloru).
Mar 31st 2017, 10:52

ROXI

Tematów: 15
Cytat anako
A co z Kerry Blue Terrier, da się stworzyć? Bo kiedyś chyba była mowa, że nie ma do nich maści (koloru).

Nie ma sierści. Znaczy sierść jest, ale kręcona jest WYŁĄCZNIE przeznaczona dla pudli. Inne rasy z kręconą sierścią nie przejdą.

Spaniele tybetańskie nie mają budowy. Zajmowałam się tą rasą jakiś czas, ale chwilowo jest zastój z braku cech dla nich.
Mar 31st 2017, 22:10

Konto usunięte

Hej, pomożecie dobrać maść i ogon dla castro laboreiro?
wzorzec fci klik

Ogólnie zgłosiłam psy czarne z ogonem hakowatym. Okazało się, że nie są dobre... Zacznę od maści. We wzorcu jest napisane:

najbardziej pożądana jest maść zwana przez miejscowych “górską”,
uważana przez nich za najbardziej typową i charakterystyczną. Jest to maść pręgowana, o podstawowej
barwie w różnych odcieniach szarości, z pręgowaniem w różnych odcieniach czerni.

Zgłosiłam psy czarne bo po co zgłaszać o maści czarny pręgo z czarnym... ale sprawdzajacym się nie spodoała ta maść. Pytanie więc czy złota w czarne pręgi może być? Kilka fot:

klik
klik
klik
klik
klik
klik

Ogon hakowaty też nie pasował więc może parówa? Ze wzorca:

Naturalny, osadzony wyżej niż przeciętnie, u nasady gruby. W spoczynku zwisa do stawu
skokowego, ale nie jest schowany między pośladkami. Dobrze owłosiony; włos długi i gęsty, zwłaszcza na
spodzie, pogrubia ogon w połowie długości, w końcowej części tworzy szczotkę. Ogon ma kształt szabli, i
zazwyczaj noszony jest nisko.

klik
klik
klik
klik

Taki wzorzec byłby ok?

Mar 31st 2017, 22:30

Jay

Tematów: 20
Naturalny, osadzony wyżej niż przeciętnie, u nasady gruby. W spoczynku zwisa do stawu
skokowego
, ale nie jest schowany między pośladkami. Dobrze owłosiony; włos długi i gęsty, zwłaszcza na
spodzie, pogrubia ogon w połowie długości, w końcowej części tworzy szczotkę. Ogon ma kształt szabli, i
zazwyczaj noszony jest nisko.

Jak dla mnie aktualnie w grze nie ma dla nich ogona :)
Maść może i by przeszła, chociaż wydaje mi się że one nie mają maski. No i nie wiem skąd wzięłaś jednolicie czarne psy XD
Mar 31st 2017, 23:26

Konto usunięte

Jay:

maść pręgowana, o podstawowej
barwie w różnych odcieniach szarości

Wyhodowałam tak jakby psa o maści czarny pręg z czarnym :P Zresztą badzia zapoczątkowała hodowle i mi tak podpowiedziała ;3 maskę mają, dałam randomowe, pierwsze lepsze zdj :P

Glossy dzięki za opinię, może ktoś jeszcze się wypowie.
Apr 1st 2017, 00:37

Dante

Tematów: 5
Dla mnie toto ma taki parówko-haczykowaty ogon w rzeczywistości jak labki. A skoro tutaj laby mają parówkę, to czemu to ma nie mieć?
Apr 1st 2017, 08:03

Konto usunięte

Raczej spróbuje, zobaczymy :3 Dzięki za podpowiedzi :D
Apr 1st 2017, 21:41

Konto usunięte

Hmm.....W sumie nie wiem gdzie zapyatć, ale szukam kogoś kto zechciałby pomóc mi prowadzić nową rasę. Jak nie można się tu pytac to przepraszam :c

Od tego jest specjalny wątek - Hodowle - nabór /Kocur
Apr 3rd 2017, 22:02

Konto usunięte

Szperałam jeszcze w necie i znalazłam 2 rasy, których tutaj jeszcze nie widziałam. Mianowicie Pinczer austriacki i Owczarek holenderski.

Moje wstępne wzorce:
Pinczer austriacki:
- budowa - masywna, wzrost ok. 50cm
- sierść - krótka
- kufa - średnia z faflami
- uszy - półstojące
- ogon - długi haczykowaty
- maść - rudy z białym

Owczarek holenderski:
- budowa - szczupła
- sierść - średnia
- kufa - średnia z faflami?