DoGGi > Kącik Hodowlany > Hodowlane Archiwum > Hodowle
Bierki | Gończy bretoński | Wzorcowa suczka :D
Aug 9th 2019, 13:14 | |
MINEKOTematów: 0Postów: 0 |
Hodowla niezarejestrowana w ZK mająca na celu ponowne dodanie do gry rasy gończy bretoński, wzorzec który ustaliłam: Wzrost: 58-66 cm Budowa: szczupła Uszy: długie wiszące Kufa: średnia z faflami Ogon: długi szabliasty Sierść: szorstka Maści wiadome: Złota [zaczęta wraz z rasą] I Ruda [czeka w kąciku] Maści niepewne: Srebrny [czeka w kąciku czy w ogóle będzie...] Biszkoptowy [czeka, czy się doczeka?...] Jeśli masz suczki/pieski (na sprzedaż lub reproduktorzy) mniej więcej takiego wzorcu napisz do mnie a na pewno się dogadamy w kwestii zakupu. Coś o rasie: Gończy bretoński – rasa psa powstała już w XIII wieku zyskując jednak szczyt popularności dopiero w wieku XIX, należąca do grupy psów gończych i posokowców, zaklasyfikowana do sekcji psów gończych. Podlega próbom pracy.Wygląd:Głowa o wydłużonej kufie i wąskiej czaszce. Ogon długi. Nogi i stopy mocne. Sierść jest bardzo sztywna, prosta i twarda. Niezbyt długa, jedynie na piersi nieco dłuższa. Występuje w umaszczeniu od płowego do rudobrązowego. Do XVIII wieku liczebność populacji pozostawała na stałym poziomie. XIX stulecie przyniosło jednak spore zmiany; zainteresowanie szlachty polowaniami nieco zelżało, a wysoko wyspecjalizowane psy myśliwskie okazały się zbędne. Przyszłość rasy stanęła pod znakiem zapytania. Sytuacja okazała się na tyle tragiczna, że w 1928 roku gończe bretońskie uzyskały status rasy WYMARŁEJ. Na szczęście, na skutek zręcznych działań miłośników gończych i hodowców, udało się zrekonstruować rasę. |
Aug 12th 2019, 11:06 | |
(Tutaj mamy roczne psiaki z miotów, których nie pokazałam w wątku. Wszystkie psy potrzebne mi do wyhodowania rasy są w kojcu "Akcja reaktywacja") Nocna Chmura Wady:wzrost (cały 1 cm :') ), budowa, kufa, ogon, masć Stan: zostaje Komentarz: jak narazie najważniejsze dla mnie są sierść, uszy i kufa i do tych trzech rzeczy będę się najbardziej przyczepiać, a co do maści to dla mnie najmniej istotna sprawa Różany Cierń Wady: wzrost, ogon, budowa, maść Stan: zostaje Komentarz: Tak jak u siostry powyżej Wilczy nos Wady: kufa, uszy, ogon, maść Stan: zostaje Komentarz: Cóż liczyłam na dobrą kufę, ale i tak jestem bardzo dumna z dobrego wzrostu Tune Wady: wzrost, kufa, ogon, uszy, maść Stan: zostaje Komentarz: jakie to śliczne awww <3 A tak na poważnie nie spodziewałam się że wyjdzie z dobrą budową Odrzut Wady: ogon, budowa, wzrost, uszy, kufa, maść Stan: leci na sprzedaż Komentarz: o niee złych uszu to ci nie wybacze Odrzut Wady: kufa, uszy, maść, budowa, wzrost Stan: akysz ode mnie Komentarz: Ja rozumiem że siostry, ale serio... |
Aug 13th 2019, 12:25 | |
|
Aug 13th 2019, 13:13 | |
|
Aug 13th 2019, 20:31 | |
|
Aug 14th 2019, 19:06 | |
|
Aug 15th 2019, 20:48 | |
Suczka (z tego zachwytu nie zdążyłam jej imienia zmienić xD) Wady: Wzrost, maść Stan: zostaje oczywiście! Komentarz: jest porostu cudowna!😍 Jak chciałam odziedziczyła Kufa, ogon i uszy po ojcu :D W przyszłości planuję rozmnożyć ją ze ZłOtYm terierem irlandzkim z zamiarem przekazania dobrej maści i wzrostu potomstwu Ołtarzyk Mineko Wady: Kufa, ogon, maść Stan: zostaje Komentarz: no tu już nie jest tak ładnie, ale może się przyda |
Aug 18th 2019, 22:29 | |
|
Aug 19th 2019, 13:44 | |
💕 Wilczy Nos (530.81)💕Otonachi z Treblinki (335.46) Ilość bierek: Suczki: Pieski: Komentarz: Nie no po prostu w każdym miocie musi być jakiś szczurek tatusia xD No to technika jak z najlepszą sunią - Tylko spróbuj mi kufy, ogona i uszu po nim nie odziedziczyć to... xD a chwila.... on ma złą kufę!!! Osz noł chociaż skoro suczka ma krótką w szpic, a piesek dużą z faflami to może wyjdzie średnia z faflami? *teoria spiskowa level hard* 😐 |
Aug 23rd 2019, 11:17 | |
ADHD(479.11) Wady: uszy, maść, ogon Stan: zostaje Komentarz: No wreszcie coś z dobrą kufą :D kocamciebiemedzieciebie(478.96) Wady: ogon, maść, uszy Stan: zostaje Komentarz: Ona wygląda jakby miała podbite oko O.o xD |