DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny
HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post
Nov 9th 2020, 22:10 | |
SiroccoTematów: 53Postów: 1,123 |
Wzorzec mówi o uszach „płatek róży”, których nie ma na doggi :) |
Nov 14th 2020, 10:56 | |
SkyTematów: 0Postów: 0 |
Nie ma do nich maści, bo potrzeba by było wilczej z maską |
Nov 14th 2020, 12:44 | |
Uszek do niego nie ma, bo widać, że to nie są ani szpiczaste stojące ani masywne tylko coś w rodzaju misiowatych |
Nov 24th 2020, 13:03 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
Tutaj chyba musisz bezpośrednio pytać Ekipy. |
Nov 24th 2020, 15:33 | |
To może ponowie swoje pytanie sprzed 7 stron xd Czy tego typu arlekiny to merle? Bo nie wiem co mam sądzić skoro mam sprzeczne odpowiedzi I wizualizacja mojego autorstwa dla porównania c: |
Nov 25th 2020, 17:05 | |
PolarissTematów: 0Postów: 0 |
Merle i arlekin to zupełnie inne odmiany maści ;) |
Nov 25th 2020, 18:17 | |
MartiTematów: 0Postów: 73 |
Genetyka oraz nazewnictwo umaszczeń na doggi jest przestarzałe i w pewnym stopniu niezgodne z realnym światem psich wzorów i kolorów. Określenie umaszczenia harlequin (będę używać angielskiego nazewnictwa, gdyż jest mi łatwiej się nim posługiwać) powinno być zarezerwowane dla białych łaciatych dogów niemieckich pod kątem genetycznym. Harlequin jest dla dogów unikalnym genem, który modyfikuje merle. Jeśli dog jest merle, ale bez genu powodującego wystąpienie umaszczenia harlequin to taki dog jest szary łaciaty, podobny do pierwszej grafiki nadesłanej przez Sky (takie umaszczenie zostały także zaakceptowane na doggi). W przypadku innych ras merle może wyglądać jak harlequin. Jest wtedy określony jako harlequin merle i podobnie jak u dogów obszary rozjaśnione mogą przechodzić do bieli. Podesłane przez Sky grafiki według nazewnictwa doggowego to arlekiny, ale powinny być określone jako zwykłe jednolite merle. Odchodząc od nazewnictwa wzoru uważam, że zgłoszenie tego typu merle powinno przejść, jeśli tylko zdjęcia będą odpowiednie. Strzelam, że ryzyko odrzucenia jest całkiem spore, ale warto spróbować, jak nie jest szkoda czasu czy doglarów. |
Nov 25th 2020, 20:51 | |
Widzę, że opinie dalej podzielone, cóż wikipedia twierdzi, że "Można wyróżnić także „szare arlekiny” gdzie tłem podstawowym jest kolor szary. U zwierzęcia z tym typem umaszczenia, określa się je jako „maść merle” '' mylące to trochę, ale jakby nie patrzeć Marti ma rację, że gen arlekin to tylko modyfikacja genu merle. Zresztą widocznych różnic pomiędzy np. szarym arlekinem z czarnym a merle nie ma po za tym u niektórych ras jak choćby owczarków pirenejskich typowe umaszczenie merle określa się jako arlekin więc :p. A jeśli chodzi o te grafiki to wiem, że wyglądają nietypowo xD ale nie znalazłam niestety dobrych zdjęć, żeby pokazać podobieństwo tych maści. |
Nov 28th 2020, 18:28 | |
gustawTematów: 0Postów: 0 |
Hej. Czy ktoś mi może pomóc z ustaleniem wzorca rasy Kishu inu? Link do wzorca Taki ustaliłem: Budowa: masywna ogon: zakręcony Uszy: szpiczaste masywne Sierść: średnia Kufa: krótka zwężona Zdjęcie: https://vignette.wikia.nocookie.net/psiaki/images/5/57/Kishu.JPG/revision/latest/scale-to-width-down/340?cb=20150104232446&path-prefix=pl |
Nov 28th 2020, 18:30 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
Rasy tego typu nie mają szans przejścia, gdyż mają krótszą sierść na ciele i puchaty ogon. |