DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Mar 9th 2020, 18:36

Lab200

Tematów: 137
Nie ma do nich uszu, przewijały się tu już chyba kilkanaście razy, wystarczy poszukać
Mar 9th 2020, 22:14

Fif

Tematów: 0
Poza tym, dużo osób już próbowało je zgłosić. Nie przechodziły właśnie ze względu na uszy.
Mar 9th 2020, 22:56

Dante

Tematów: 5
Nie ma takiej listy. Kiedyś była, ale później okazywało się, że rasy z listy wchodziły do gry, więc została usunięta.
Mar 15th 2020, 18:51

Lato

Tematów: 27
starscream, odpowiedź na twoje pytanie jest w Zasadach zgłaszania nowej rasy/maści.
Mar 16th 2020, 12:21

Dante

Cytat starscream
Mam dylemat... Czy jeżeli w realu, pies osiąga w kłębie, jakieś 45-54 cm, to czy na doggi, powinien osiągać 55-64?

Cytat Zasady zgłaszania nowej rasy/maści
Do wzrostu określonego w realnym wzorcu (np. FCI) należy dodać 10 cm (dla budowy masywnej i szczupłej) w grze.

Budowa szczupła i masywna zaczyna się od 53 cm w grze, mała masywna jest do 55 cm. Skoro rasa potrafi mieć ponad 54 cm w rzeczywistości, to nie pasuje mi to do nijak do małej masywnej. Dla przykładu, Szpic z Norbotten. W rzeczywistości suki mają 42 cm, psy 45 cm. W grze przedział 53-55 cm (pomijam, że krążą w grze za duże osobniki) budowy szczupłej. Oprócz zasad najlepiej patrzeć też na zdjęcia z wystaw i w oparciu o te dwie rzeczy podjąć decyzję. Lub, nie chcąc ryzykować, robić dwie wersje jednocześnie.
Mar 17th 2020, 00:28

Bima

Co do poitevinów, kufa będzie średnia z faflami czy długa w szpic? Jest obecnie jeden pies tej rasy, w dodatku po sterylizacji i ma kufę średnią z faflami, ale moim zdaniem do tej rasy bardziej pasuje długa. W dodatku obecnie taki sam wzorzec mają foxhoundy amerykańskie, więc raczej nie przejdzie
Mar 17th 2020, 08:03

Dante

Takie jest moje zdanie. Ale nie jestem Ekipą, a to jej głos jest decydujący podczas zgłoszeń.
Mar 17th 2020, 08:49

Verbum

Tematów: 55
Cytat shiny
Co do poitevinów, kufa będzie średnia z faflami czy długa w szpic? Jest obecnie jeden pies tej rasy, w dodatku po sterylizacji i ma kufę średnią z faflami, ale moim zdaniem do tej rasy bardziej pasuje długa. W dodatku obecnie taki sam wzorzec mają foxhoundy amerykańskie, więc raczej nie przejdzie

Wystarczy, że od foxhoundów będą różniły się maścią. Jeśli wzorzec byłby problemem to mielibyśmy w grze tylko jedną z tych ras, nie obie.
Jeśli w grze jest chociaż jeden pies, trzeba wprowadzać z takim samym wzorcem. Jedna rasa nie może zajmować dwóch wzorców. Wyjątkiem są rasy, które z automatu weszły do gry z dwoma typami uszu - dog niemiecki, owczarek francuski briard, border collie. Sprawdziłabym tylko zasady przeliczania wzrostu, bo mogło się coś zmienić odkąd poprzedni twórca je wprowadził.
Mar 17th 2020, 13:05

Lato

Tematów: 27
Cytat starscream
Lato, praktycznie nic się nie dowiedziałam z linka. Nawet nie wiem, czy wzrost mam wliczać pod małą masywną bądź szczupłą.... bo nie wiem, mam dodawać 10 cm do realnego wzorca

Zasady prawidłowego zgłaszania nowej rasy

"6. Do wzrostu określonego w realnym wzorcu (np. FCI) należy dodać 10 cm (dla budowy masywnej i szczupłej) w grze.
Jeśli w realnym wzorcu wzrost psa wynosi 65 cm i powyżej, wtedy w grze musi mieścić się w przedziale 74-75 cm.
Natomiast, jeśli w realnym wzorcu wzrost psa przewiduje tylko jeden wzrost, np. border collie, wtedy psy zgłaszanej maści mogą mieć +/- 1 cm.
Jeśli w realnym wzorcu wzrost psa mieści się w przedziale 41-42 cm, wtedy w grze musi wynosić 53-54 cm.
Dotyczy tylko zgłoszenia nowej rasy, która nie kwalifikuje się do budowy małej masywnej.

7. W przypadku budowy małej masywnej:
Jeśli w realnym wzorcu jest podany wzrost, stosuje się następujące przedziały:
Wzrost w realnym wzorcu -> wzrost w grze
a) do 29 cm ->39-44 cm
b) 30-39 cm -> 45-50 cm
c) powyżej 40 cm -> 51-55 cm
Jeśli w realnym wzorcu nie występuje wzrost, dopiero wtedy brana jest pod uwagę waga psa. Stosuje się do niej następujące przedziały:
Waga w realnym wzorcu -> wzrost w grze
a) do 3,9 kg -> 39-44 cm
b) 4-6 kg -> 45-50 cm
c) powyżej 6,1 kg -> 51-55 cm
Wyjątkiem jest rasa Bulterier, która musi mieścić się w przedziale 51-55 cm.
Jeśli wzrost/waga mieszczą się w jednocześnie w dwóch różnych przedziałach istnieje dowolność wyboru jednego z dwóch przedziałów. Będzie on obowiązywał przy zgłaszaniu nowych maści."

Naprawdę? Co w tym jest takiego niezrozumiałego?

Poza tym jeśli chcesz dobrać odpowiedni wzrost i budowę do swojej rasy, to wystarczy poprzeglądać encyklopedię i popatrzeć na budowy i wzrosty różnych ras. Twoja rasa osiąga w realu 45-54cm. Idealny wzrost dla border collie to 53cm, dla owczarka portugalskiego 43-55cm, dla posokowca bawarskiego 44-52cm - i wszystkie te psy mają w grze budowę szczupłą. Nawet pudel średni, który w rzeczywistości osiąga zaledwie 35-45cm, na Doggi ma szczupłą budowę. To chyba logiczne, że twoja rasa powinna mieć budowę szczupłą/masywną, a nie małą masywną, bo byłaby po prostu za mała.
Mar 17th 2020, 16:46

Bima

Dziękuję Verbum :)

Wierszyki dla dzieci