DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Nov 8th 2019, 11:15

Marti

Tematów: 0
Odcienie feomelaniny, czyli doggowy biszko, złoty, rudy i mahoniowy. Trzeba byłoby jednak doszukiwać się jak najczystszych masek z niewielkim nalotem siodła lub wyraźne siodło z maską niewychodzącą poza obszar głowy. Wzory podobne do tych ze zdjęć podanych raczej nie przejdą, bo niezbyt przypominają doggowe wzory. Znalezienie dobrego mahonia będzie raczej bardzo ciężkie, bo ekipa sprawdzająca często błędnie uznaje miks koloru feomaleninowego i eumelaninowego przy wzorze cieniowanego siodła za kolor jednolity.
Nov 8th 2019, 13:44

luna999

Tematów: 145

Mam małe pytanko, otóż mam wątpliwości do maści Biały łaciaty, z czekoladowym, Biały łaciaty ze znaczeniami, z czekoladowym oraz Biały łaciaty, z mahoniowym i Biały łaciaty ze znaczeniami, z mahoniowym u Kromfohrländerów szorstkowłosych, czy opłacałoby się je zgłaszać, czy odpuścić sobie z tymi maściami, choć wydaje mi się, że są wadliwe i ich nie zaakceptują jak opisuje poniżej wzorzec.

MAŚĆ: Na tułowiu : Podstawowa barwa – biała. Znaczenia – od jasnobrązowych po ciemnobrązowe. Rożnych rozmiarów łaty lub czaprak. W przypadku brązowego podszycia, końce sierści mogą być czarne. Na głowie: Od jasnobrązowych po intensywnie ciemnobrązowe znaczeń na policzkach, powyżej oczu i na uszach; rozmieszczone tak symetrycznie, jak to możliwe; rozdzielone białą strzałką, sięgającą bez przerw aż do czoła lub karku (symetryczna maska ze strzałką).

Wady poważne :
• Jasne oczy.
• Brązowe znaczenia w zdecydowanie zbyt jasnym odcieniu.
• Czarne łaty w przypadku psa, którego podszycie nie jest brązowe.
• Bark znaczeń na ciele.
• Wybitnie nieregularne znaczenia na głowie, wywołujące niekorzystne wrażenie.

Edit:
Czy mogłabym prosić o radę?

Klik 1

Klik 2

Klik 3
Nov 8th 2019, 17:18

Clarie

Tematów: 112

Mam mały dylemat odnośnie maści ratów. Czy dobrze widzę ze to może być mahoń?
Darmowy hosting zdjęć i obrazków
Czekolada jest u tych psów zupełnie inna, wygląda tak:
Darmowy hosting zdjęć i obrazków
Mogłabym prosić o waszą opinię?

Nov 8th 2019, 19:31

Marti

Raczej mahoń. Trochę kiepski widok na nos, ale wygląda na czarny.
Nov 8th 2019, 22:42

Lato

Tematów: 27
Cytat Arnika
Jest możliwość hodowli Kishu? Wzorzec jakk udało się ustalić, chyba poprawny:
Budowa tułowia: Szczupła
kufa: średnia z faflami
uszy: Szpiczaste masywne
ogon: zakręcony
sierść: średnia
maść: Biała

https://www.google.com/search?q=pies+kishu+budowa&client=ms-android-coolpad&prmd=ivn&sxsrf=ACYBGNRBScNhEdj-u6r5yiAmZeMRztQJfQ:1573081377745&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjspuTl2NblAhXbisMKHZpnCnEQ_AUoAXoECA8QAQ&biw=412&bih=652&dpr=2.63#imgrc=YX3v8u-vkBXwNM

Do kishu nie ma sierści, tak, jak do większości ras japońskich. Te psy na ciele mają sierść krótką, natomiast ogon mają puchaty. Na Doggi nie ma odpowiednika tej sierści (przy sierści średniej pies jest zbyt kosmaty, natomiast krótkowłose psy mają zbyt mały i ubogo owłosiony ogon).
Nov 10th 2019, 14:43

luna999

Tematów: 145
NASAPL Swetrów nie da się stworzyć, bo nie ma sierści. A po za tym kolor wybrałaś nie taki, bo musi być tylko i wyłącznie mahoniowy, sama mam psa tej rasy to wiem xD
Dec 14th 2019, 11:46

Mistle

tak jak pisałam na pv - nie są zaakceptowane przez FCI :)
Dec 14th 2019, 11:52

Fif

Najlepiej aby było akceptowane przez FCI ale UKC też powinni przyjąć :)
Jak znajdziesz UKC to możesz spróbować
Dec 25th 2019, 19:13

Lato

Tematów: 27
Jeśli dodasz tylko zdjęcie psa z uciętym ogonem, to rasa prawdopodobnie zostanie odrzucona. Natomiast myślę, że jeśli do zgłoszenia dodasz dwa odpowiednio opisane zdjęcia - jedno z wystawy z psem z ciętym ogonem, a drugie spoza wystawy z psem z ogonem normalnym (dobrze, jeśli pies z naturalnym ogonem będzie hodowlany, tj. będzie reproduktorem lub suką hodowlaną, najlepiej z minimum jednym miotem na koncie), to nie powinno być problemu. Ale na twoim miejscu dopytałabym jeszcze sprawdzających.

Żeby rasa została przyjęta, geny przynajmniej trzech zgłaszanych psów, z których minimum jeden to pies i minimum jeden to suczka, muszą być czyste. To znaczy: te psy mają dawać tylko i wyłącznie wzorcowe potomstwo w 100% przypadków. Natomiast w rodowodzie mogą być również psy niewzorcowe, pod warunkiem, że ich geny nie są dalej przenoszone przez zgłaszane psy. Np. moje wilczaki zostały przyjęte, chociaż w ostatnim pokoleniu widocznym w rodowodzie miały psa o niewzorcowym umaszczeniu (https://www.doggi-game.pl/dogs/viewGenealogy/1501533).
Dec 25th 2019, 21:23

Vihari

Wie ktoś może od ilu do ilu cm w Doggi mogą mieć poitevin

Wierszyki dla dzieci