DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

May 11th 2019, 22:57

luna999

Tematów: 145
Bez maski.
May 11th 2019, 23:20

Konto usunięte

Tematów: 0
dziękuję całej kochanej czwóreczce!
May 15th 2019, 19:22

Salty

Mam pytanko. Czy jeżeli chcę wprowadzić rasę, ale pies ma wzorzec bardzo podobny do już istniejącej rasy, a różni je jedynie maść/wzrost, to czy rasa może przejść, czy musi być więcej niż 1 różnica we wzorcu?
May 15th 2019, 19:41

Amityvill

Wzrost nie jest brany pod uwagę. Jednak jak jest maść inna niż ta, która istnieje już w grze to rasa powinna wejść.
May 15th 2019, 19:43

Salty

Dziękuję
Jun 3rd 2019, 20:29

Dante

Tematów: 5
Na moje nie da się. Jest tutaj krótka sierść i ogon jak w sierści średniej.
Jun 4th 2019, 12:29

Kocur

Tematów: 60
Nie da się, ogon jest zły do sierści
Jun 17th 2019, 16:41

Fif

Moim zdaniem też wydaje mi się, że są trójkątne. Są zbyt krótkie na wiszące długie.
Edit: co do sierści... nie jestem pewna czy puchata tutaj pasuje. Bardziej średnia.
Edit2: przynajmniej na tym zdjęciu nie wygląda na puchatą.
Jun 17th 2019, 21:31

luna999

Tematów: 145
Cytat ze wzorca: Uszy: wysoko osadzone, ruchliwe u nasady. Średniej długości, wisząceblisko głowy, na końcowej połowie porośnięte delikatnym,krótkim włosem. Gdy ucho nie jest wzniesione przy nasłuchiwa-niu, zaokrąglonym końcem sięga linii warg.

Komentarz: Moim zdaniem tutaj pasuje tylko ucho trójkątne.

Kufa: o prostym profilu, jej długość wynosi mniej więcej połowę długości głowy, dosyć szeroka, zwężająca się ku nosowi, w całościmocna, średniej długości i tępa.

Komentarz: Też mi pasuje tutaj średnia z faflami ;)

majaa I o to chodzi w kynologii, że powstają podobne rasy do siebie, jednak różniące się wzrostem i budową, gęstością sierści i troszkę czasem bywa, że znaczeniami na białej sierści. Jest 5 typów: Owczarek z maremma i abruzji, Owczarek węgierski kuvasz, pirenejski pies górski i właśnie czuwacze słowackie, a potem nasze podhalany. Są łudząco podobne do podhalanów, lecz różnią się charakterem, wzrostem, sierścią i troszkę słabo widocznymi znaczeniami u tylko owczarków z maremmy czy też pirenejskich psów górskich, co u podhalanów jest to nie pożądane w maści.
Jun 18th 2019, 12:14

Harper

Tematów: 18
Wpisałam "slovenský čuvač". Większość zdjęć wskazuje bardziej na kufę krótką z faflami niż średnią z faflami. Co więcej, raczej masywne, uszy wiszące trójkątne. Ogon między szablą a grubym. Jeśli chodzi o sierść, bardziej średni puch. Ani to średnie, ani puchate.

Wierszyki dla dzieci