DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny

HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras - część II | Zasady wątku - pierwszy post

Mar 3rd 2019, 15:49

Harper

Tematów: 18
Z tego co mi wiadomo, rasa kilkakrotnie zgłaszana i za każdym razem odrzucana przez brak chyba sierści na doggi. Czy coś się zmieniło - nie wiem.
Mar 3rd 2019, 16:07

pestis

Tematów: 0
Okej, dzieki za informację :)
Mar 4th 2019, 16:18

Konto usunięte

Pies którego chciałabym tworzyć wedle wzorca ma sierść szorstką, ale z wyglądu, wedle grafik na doggi lepiej pasuje średnia. Której lepiej użyć? Ważniejszy jest wzorzec czy aby wygląd się zgadzał?
Mar 4th 2019, 16:34

Dante

Tematów: 5
Proszę zapoznać się z informacjami w pierwszym poście, Falys, i wtedy zadać pytanie.
Mar 4th 2019, 16:37

Konto usunięte

Oj, zapomniałam o zdjęciu, przepraszam. http://www.psy.elk.pl/zdjecia/dodane/2007/287_2.jpg Sierść szorsyka wedle wzorca czy średnia, bo lepiej pasuje do grafik?
Mar 5th 2019, 17:47

Fif

Jak z tą maścią to sie nie da.
Mar 5th 2019, 17:49

Konto usunięte

Posty połączone. Używaj opcji "edytuj". /Dante

Nie chodzi mi o maść tylko Bardziej o budowę American Staffordshire Terrier, bo nwm czy opłaca się je zacząć hodować :/

Tak wygląda opis tej rasy w Zkwp

Głowa- '' Średniej długości. Kufa i mózgoczaszka są w całości głębokie''

Tłów- ''Grzbiet dość krótki. Lekko opada od kłębu do zadu. Zad krótki i łagodnie ścięty ku
nasadzie ogona.
Lędźwie lekko uwypuklone.
Klatka piersiowa głęboka, szeroka i długa. Dobrze wysklepione żebra."

Ogon -" Krótki w porównaniu z rozmiarami psa, nisko osadzony, zwężający się ku koniuszkowi.
Nie jest zakręcony, ani noszony powyżej linii grzbietu. Nie kopiowany."

Sierść -" Włos krótki, przylegający, twardy w dotyku, błyszczący."

Uszy-" wysoko osadzone, kopiowane lub pozostawione naturalne. Preferowane są uszy nie
przycięte, które powinny być krótkie, w kształcie płatka róży lub pół-uniesione. Wiszące
są wadliwe."

Tutaj inne zdj tej rasy

https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:American_Staffordshire_Terrier_bitch.jpg

http://www.samotniachrista.waw.pl/amstaffy/reproduktor/katowice3.jpg
Mar 6th 2019, 19:11

Konto usunięte

Pomoże ktoś? xD
Mar 6th 2019, 21:25

luna999

Tematów: 145
Amstaffów nie da się stworzyć, bo nie ma budowy i kufy.
Mar 6th 2019, 22:58

Szczypiorek

Hejo, zainteresowałam się odbudowaniem poitevinów, jako, ze obecny jedyny osobnik okhem nie przystaje za bardzo do obecnego wzorca, to mam pytanie - czy można zgłosić trochę inny wzorzec, który bardziej pasuje do poitevinów?

I mam zagwozdkę, co do kufy. Polski związek kynologiczny podaje "kufa wydłużona ale nie przesadnie, lekki garbonos", FCI podaje mniej więcej to samo ale patrząc na zdjęcia to już jest przestrzał xD Bo sa i zdjęcia z kufą długą w szpic i są takie z "normalną" kufą. Czy jak podam zdjęcia z wystaw, jak np z tych: klik albo takie na trawce klik again to czy zatwierdzający rasy uznają to? Teoretycznie zdjęcia z wystaw mają pierwszeństwo ale jak zobaczą, że wiekszośc psów na google grafika jest taka owaka Chce się upewnić, że to na pewno miałaby być kufa w szpic, żeby uniknąć problemów.

No i własnie kwestia tego innego wzorca, tamten osobnik nawet tri-coloru nie ma, więc...

Z góry dziekuję:)

Wierszyki dla dzieci