DoGGi > Pozostałe > Klub Kynologiczny > Archiwum KK
HELPFUL PAW | Ustalanie wzorca nowych ras
Apr 30th 2018, 08:54 | |
ElleyaTematów: 16Postów: 117 |
Ja mam podobne pytanie do zadanego wyżej; czy jeśli w grze rasa jest niekopiowana, a w rzeczywistości zazwyczaj wszystkie mają kopiowane uszy i ogon, to mogą być takie zdjęcia, czy trzeba szukać z naturalnym wyglądem? |
Apr 30th 2018, 11:12 | |
LatoTematów: 27Postów: 345 |
Mogą być zdjęcia z kopiowanymi. |
May 5th 2018, 10:12 | |
DinooxdTematów: 3Postów: 79 |
Jak myślicie, jaki ogon dla Airedale Terrierów? W hodowli pracujemy nad skróconym, bo foksteriery dostały taki automatycznie, ale Teriery Irlandzkie mimo, że wszystkie 3 wzorce są prawie identyczne mają długi uniesiony. Z wzorca Airedale Terriera: Ogon kopiowany: wysoko osadzony i radośnie noszony, ale nie zakręcony ponad grzbietem. Powinien być mocny i gruby. Jego koniuszek znajduje się mniej więcej na tej samej wysokości, co szczyt czaszki. Ogon niekopiowany: wysoko osadzony i radośnie noszony. Powinien być mocny i gruby. Z wzorca Foksteriera szorstkowłosego: Ogon kopiowany: wysoko osadzony, noszony pionowo ale nie nad grzbietem. Nie może być zakręcony. Dostatecznie silny, dość długi. Ogon niekopiowany: wysoko osadzony, noszony pionowo, ale nie nad grzbietem. Nie może być zakręcony. Dostatecznie silny, takiej długości by pasował do sylwetki psa. Z wzorca Teriera Irlandzkiego: Powinien być osadzony dość wysoko, radośnie noszony, ale nie zakręcony ponad grzbietem. Wystarczającej grubości, mocny i dość długi. Zwyczajowo ogon jest kopiowany tak, że pozostawia się 2/3 jego całości. Jest on pokryty szorstką sierścią, nie ma na nim frędzli ani długich włosów. Może być pozostawiony w stanie naturalnym w krajach, gdzie prawo zakazuje dokonywania zabiegów kopiowania. |
May 5th 2018, 10:29 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
Jeśli wzorzec dopuszcza obie wersje ogona to juz od hodowli zależy którą będzie tworzyć. Byle nie pokrywał się w 100% ze wzorcem innej rasy. No i należy pamiętać, aby dodać do zgłoszenia zdjęcia właśnie z takim ogonem jaki jest zgłaszany. |
May 6th 2018, 12:35 | |
HarperTematów: 18Postów: 314 |
Nie ma sierści. |
May 6th 2018, 14:30 | |
DanteTematów: 5Postów: 254 |
Nyfrea, a co mówi na ten temat wzorzec? |
May 6th 2018, 17:38 | |
We wzorcu nie ma określonej długości ogona. W takim wypadku trzeba kierować się zdjęciami. Na jednych zdjęciach jedne psy mają ogon krótki, podobny raczej do skróconego na Doggi, a inne mają dłuższy, podobny do tego u terierów irlandzkich, czyli na Doggi uniesiony. Przy czym więcej psów ma ogon krótszy niż dłuższy. Według mnie bardziej pasuje skrócony, ale uniesiony też pewnie by przeszedł. To, z jakim ogonem będziesz hodować zależy od ciebie i tego, czy znajdziesz odpowiednie zdjęcia. |
May 10th 2018, 14:35 | |
Konto usunięteTematów: 0Postów: 0 |
A jak jest we wzorcu? W wielu przypadkach kufa zależna jest od tego czy pies jest ostrzyżony czy nie. |
May 10th 2018, 17:19 | |
Konto usunięteTematów: 0Postów: 0 |
Patrząc na to zdjęcie osobiście dałabym skróconą. |
May 24th 2018, 10:59 | |
Dla mnie |